A szennyezés egy akkumulátor-hulladékot kezelő cég telephelyénél történt. A vízfolyás salgótarjáni szakaszánál a megengedett értéknél jóval nagyobb koncentrációban fordult elő a rákkeltő vinil-klorid és a vízi élőhelyekre különösen kártékony cisz-diklóretén.

Az ivóvízre és talajvízre alkalmazott határértéknek az 1600-szorosa volt kimutatható a rákkeltő anyagból a Greenpeace Magyarország mérése szerint. A környezetvédő szervezet vegyianyag szakértője azt is mondta, hogy a szennyezés pontos környezeti hatásairól és eredetéről sincs egyelőre hitelt érdemlő információ. Simon Gergelyt Molnár Gábor kérdezte.

Az ügyben érintett salgótarjáni Éltex Kft., amely a gödi Samsung-gyár hulladékának is kiemelt elszállítója cáfolta, hogy telephelyéről folyt volna szennyezett víz a Salgó-patakba. A cég korábban viszont ténylegesen kapott büntetést a nem megfelelő hulladéktárolás miatt.

A 3100.hu salgótarjáni hírportált úgy tájékoztatta a társaság, hogy a szennyezés befolyási pontja lokalizálható. Ez pedig a szomszédos telephelyen van, ahonnan a csapadékvízzel mosódik a Salgó-patakba. Állításuk szerint ez az Éltex telephelyén is végigfolyik. A vállalkozás egyben hangsúlyozta: nem bontanak, illetve nem dolgoznak fel akkumulátort vagy akkumulátor-hulladékot Salgótarjánban.