A 40 év tudományos munkája nyomán megszületett DualDur teszt egyedülálló módon közvetlenül a betegek véréből mutatja ki a Lyme-kórt okozó baktérium jelenlétét, és láthatóvá teszi mikroszkóp alatt akár még az immunválasz kialakulása előtt – mondta a tesztet kifejlesztő és a szabadalmat elnyerő Lyme Diagnostics vezetője.

Bózsik András Pál kiemelte: a teszt arról is informálja az orvosokat, hogy fennáll-e olyan társfertőzés, mint a Bartonella vagy a Babézia, amelyek jelentősen befolyásolhatják a terápiát, illetve visszajelzést tud adni a kezelés eredményességéről is.

Az interjúban szó volt arról is, hogy akár az európai lakosság 10-20%-a érintett lehet. A szám azért ilyen magas, mert az egyes esetekben halálos kór tünetei nem jelentkeznek azonnal, és sokan akár évekig együtt élnek a baktérium okozta, nem ritkán félre kezelt betegséggel – fejtette ki az ügyvezető.

Bózsik András Pált, a Lyme Diagnostics Kft. ügyvezetőjét és Kocsis Réka projektmenedzsert Lakatos László kérdezte a Trend FM Nap Vendége műsorában.