„Óriási lépést tett a kormány a 2019-es választási kampányban bejelentett választási ígéreteim teljesítése érdekében” – kezdte online sajtótájékoztatóját Karácsony Gergely főpolgármester. Az akkor még csak jelölt Karácsony ugyanis szintén a 14 év alattiak ingyenes tömegközlekedésével és az egységes tarifaközösségen alapuló, Budapesten és az agglomerációban egységes bérlet- és jegyrendszerrel működő szisztéma mellett kampányolt. Összeállításunkat hallgassa meg a Youtube-on!

A főpolgármester szerint a Lázár János által felvázolt irány jó, és most intenzív és konstruktív szakmai tárgyalássorozatra készül a főváros vezetése és a kormány között. Hozzátette: néhány tévedésre azért a tisztánlátás végett felhívná a figyelmet.

Úgy véli, a részletekből derül ki, hogy mennyire tudják támogatni a kormány elképzelését. A közös szolgáltatások utáni bevételek elosztása kulcsfontosságú kérdés lesz. A főpolgármester arról is beszélt: bármi is lesz a megállapodás, a budapestiek nem járhatnak rosszabbul az új rendszerrel.

Lázár János: csak a vármegye- és országbérletek maradhatnak márciustól

Minden bérletet megszüntetnek az országban a vármegye- és országbérleteken túl márciustól – jelentette be az építési és közlekedési miniszter Debrecenben. Lázár János a fővárosi ügyekről, így a Budapest-bérlet megszüntetéséről is beszélt, de azt mondta Budapest ügye még nincs lezárva, a főváros válaszára várnak. Tett egy ajánlatot is a fővárosnak.

A főpolgármesteri kabinetfőnök a Trend FM-nek korábban azt nyilatkozta, hogy nem kaptak tájékoztatást a minisztériumtól, illetve azzal egyetértenek a BKK vezérigazgatójával, hogy nincs értelme megszüntetni a Budapest-bérleteket.

Lázár János a tarifarendszerről elmondta, hogy lesz kedvezményes napijegy, a vármegye 24 elnevezésű termék majd 990 forintba kerül, a Magyarország 24 pedig 4990 forint lesz. 14 év alatt és 65 év felett mindenkinek díjmentes lesz a közösségi közlekedés. Jelezte azt is, hogy az eddigi 65-féle kedvezményből 22 marad meg március 1-jétől, és valamennyi 50 százalékos kedvezményes utazásra jogosít majd.

A tárcavezető hozzátette: a vármegye- és országbérleteken kívül minden bérletet megszüntetnének.