Az ázsiai és csendes-óceáni indexek optimista hangulatban kezdik a hetet, a központi bankok lazító álláspontjában és pozitív makrogazdasági adatokban bízva egy nagyon fontos héten.

A kínai indexek 1,50-2,00% között erősödnek, a japán Nikkei 225 index 1,00%-os emelkedéssel a 38.600-as szint körül kereskedik, míg az ausztrál S&P/ASX200 0,13%-os emelkedéssel a 8000 pontos szintre emelkedik. A szingapúri SG20cash index határidős ügyletei 0,55%-ot erősödnek.

A devizapiacon a nap első felében az egyik erősebb deviza a JPY. A jen értékét támogathatják a BoJ sólyomibb hozzáállására vonatkozó spekulációk a szerdai kamatdöntés során. A dollár kissé gyengébben kereskedik, az USDJPY 0,15%-ot veszít 153,4000-re.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vasárnap, hivatalba lépése óta tett első hivatalos pekingi látogatása során ígéretet tett arra, hogy hároméves cselekvési terv aláírásával „feléleszti" a Kínával való együttműködést.

Az izraeli biztonsági kabinet vasárnap felhatalmazta Benjamin Netanjahu miniszterelnök kormányát, hogy döntsön az Izrael által megszállt Golán-fennsíkot ért, 12 tizenéves és gyermek halálát okozó rakétatámadásra adott válaszlépés „módszeréről és időzítéséről", amelyért Izrael és az Egyesült Államok a Hezbollah libanoni fegyveres csoportot teszi felelőssé.

A Hezbollah tagadta a felelősséget a Majdal-Sámsz elleni szombati támadásért, amely a Hamász palesztin csoport október 7-i támadása óta a leghalálosabb volt az Izrael által annektált területen.

Tayyip Erdogan elnök vasárnap azt mondta, hogy Törökország beavatkozhat Izraelbe, ahogyan azt korábban Líbiában és Hegyi-Karabahban tette, bár nem részletezte, hogy milyen beavatkozást javasol.

Az olajárak hétfőn erősödtek, ellensúlyozva a múlt heti veszteségeket, az Izrael által megszállt Golán-fennsíkot ért rakétatámadást követő közel-keleti konfliktus eszkalálódásával kapcsolatos aggodalmak miatt. Az OIL.WIT ára 1,00%-kal, hordónként 77,50 dollárra emelkedik.

A kriptovaluták erősödnek, amit a hagyományos piacok pozitív hangulata és a politikusok pozitív nyilatkozatai támogatnak a hétvégi nashville-i Bitcoin-konferencián. Donald Trump szombaton azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak vissza kell térnie a kriptopénz szektorba és vezető szerepet kell vállalnia az iparágban, különben Kína fogja ezt tenni.

A nashville-i Bitcoin 2024 konferencián tartott beszédében Trump kriptopénz-párti jelöltként pozicionálta magát a november 5-i elnökválasztás előtt, mondván, hogy az Egyesült Államokat világelsővé tenné a kriptopénzek terén, és barátságosabb szabályozást fogadna el, mint jelenlegi demokrata ellenfele, Kamala Harris.

Ami ennél is fontosabb, Trump azt is megígérte, hogy fenntartja a „stratégiai bitcoin-tartalékot", amellyel az USA jelenleg is rendelkezik. Az amerikai kormány az illegális üzleti lefoglalások eredményeként több mint 200 ezer Bitcoint birtokol több mint 14 milliárd dollár értékben.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.