6,5%-kal nőtt a magyar gazdaság a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Viszont az első negyedéves, 8,2%-os bővülés után, ez lassulást jelent. Negyedéves alapon 1,1%-kal nőtt a GDP, de a következő félévben még lassabb növekedés várható.

Az utóbbi jelentős mértékű visszapattanás után inkább a konszolidáció alakult ki a tőzsdéken. Nincsenek nagyobb mozgások a nemzetközi piacokon, az ázsiai tőzsdéken vegyesek a mozgások, az európaiak pedig mérsékelten esésnek indultak. A magyar piacon sem látható nagyobb elmozdulás ma reggel.

Az utóbbi napok forintgyengülése után is változatlanul hagyta az egyhetes betéti tenderét az MNB, továbbra is 10,7%-os a kamat.

Ismét gyengülésnek indult a magyar fizetőeszköz

Hétfő reggel még bizakodva kezdte a hetet a forint, 399,19-es szinten. Kedden romlásnak indult, és 403,73-mal zárta a napot. Szerdán tartotta magát 403,57-tel. Csütörtökön újra megugrott, 406,32-es szintre lépett, majd péntek reggel már elérte a 407,85-öt is.

EUR/HUF és USD/HUF alakulása a héten

Enyhe növekedést láthattunk a USD/EUR grafikonján is. A 0,9841-es szintről hétfőről szerdára 0,9825-es szintre lépett az amerikai fizetőeszköz. Amiről pénteken már 0,9938-ra állt.

Lassabban, de a dollárral szemben is gyengült a magyar fizetőeszköz. Hétfőn 386,60 forintba került egy dollár. Szerdán ugyanazért már 387,46-ot kellett fizetni. Péntek délelőtt 388,97-es szinten állnak a görbék.

Visszaesik a magyar gazdaság

Brutálisan nőnek az árak az Európai Unió országaiban, főként Kelet-Európában. Június óta harmadszor esik vissza – 0,5 százalékosra csökkent – a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző hónaphoz viszonyítva. Az egyszeri juttatások mellett az infláció is okozza a fékezést.

Az építőipar teljesítménye sem szárnyal. 5,2%-os volt az esés a júniusi magyar építőipari statisztikában.
Az év második felében éves alapon a mostaninál lassabb növekedés várható, a kérdés pedig az, hogy negyedéves alapon elfogy-e a lendület, és recesszióba csúszik-e a magyar gazdaság.