• Nagyot gyorsult az infláció júliusban Magyarországon, az elemzők nem ezt várták. Főként az élelmiszerárak miatt további gyorsulás várható, így az MNB újabb kamatemelésre kényszerülhet.
  • Nem emelte tovább a rátát, 10,75%-os kamattal hirdette meg az egyhetes betéti tendert a Magyar Nemzeti Bank.
  • Tovább emelkednek az európai börzék, Ázsiában is hasonló a helyzet, de Amerikában is pluszos nyitás volt. A magyar tőzsde péntek délután 1 százalékos mínuszban van.
  • Jelentős mértékben csökkent az amerikai infláció júliusban, és a maginfláció sem növekedett. Júliusban 8,5% volt az áremelkedés éves mértéke. A hírre jelentősen gyengülni kezdett a dollár.
Folytatta az erősödést forint

A múlt héthez hasonlóan, tovább menetelt a magyar fizetőeszköz. Hétfőn 394,26-on kezdtek a jegyzések. Kedden gyengülésbe kezdett, 397,05-ig süllyedt. Majd szerdán erőt véve, 396,25-ig erősödött. Csütörtökön visszatért a hétfői értékéhez és 394,69-en pihent. Pénteken 393,55-ön állnak a mutatók.

Az USD/EUR árfolyamán is hasonló görbe jelent meg a héten. Hétfőn 0,9807-ről indultak a jegyzések, ami csütörtökig ki is tartott, 0,9665-tel. Pénteken újra 0,9705-ön áll az árfolyam.

EUR/HUF és USD/HUF változása a héten

A dollárral szemben is megindult a forint. 386,64-es hétfői értékéről, szerdára 384,73-ra, majd pénteken 383,04-re erősödött.

Nem várható javulás a külkereskedelemben

Tovább romlik a magyar külkereskedelem egyenlege. Júniusban 471 millió euró volt a magyar külkereskedelmi hiány, az elmúlt 1 évben így majdnem 4 milliárd eurós deficitet mutat az egyenleg.

A romlás az import jelentős növekedésének tudható be, elsődleges oka az energiaárak elszállása. Mindkét energiahordozó (földgáz és olaj) ára továbbra is nagyon magas, azaz a következő hónapokban nem várható a magyar külkereskedelmi egyenlegben javulás.