• Csaknem 15%-kal nőttek a bruttó átlagbérek Magyarországon a KSH szerint, a rendszeres keresetek 14% felett emelkedtek májusban.
  • Az amerikai GDP a második negyedévben is visszaesett, ezzel két egymást követő negyedévben esett vissza az USA gazdasága.
  • Az idei második negyedévben megközelítőleg 4,7 millióan dolgoztak, ami azt jelzi, hogy az orosz-ukrán háborúnak ebben az időszakban nem volt negatív hatása a magyar munkaerőpiacra.
  • A várakozásoknak megfelelő kamatemelésről döntött a Fed szerdán.
Ismét gyengélkedett a forint

400 alatt, 396 környékén kezdte a hetet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. A hét folyamán gyengülő tendencia volt megfigyelhető, csütörtökön egészen 409-ig esett a jegyzés. Péntek délelőtt azonban ismét magára talált a deviza, jelenleg 405 környékén mozog az árfolyam.

EUR/HUF és USD/HUF árfolyamok változása

Az USD/HUF árfolyam szinte ugyanilyen görbét írt le a héten. 390 alatt, 389-nél kezdte a hetet, jelenleg 396 környékén mozognak a jegyzések.

Az EUR/USD liftezett a héten. Péntekre azonban visszaállt oda, ahol kezdte a hetet, 1,022 körül mozog jelenleg a kurzus.

Újra kamatot emelt az MNB

100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte kedden az alapkamatot a Monetáris Tanács, így 2009 óta először lett kétszámjegyű – közölte az MNB 14 órakor. Előzetesen az elemzők többsége 50 bázispontos kamatemelésre számítottak, de volt 100 bázispontos előrejelzés is.

Végül a Monetáris Tanács 100 bázispontos emelésről döntött, illetve ezzel párhuzamosan a kamatfolyosó két szélét is feljebb tolták. Így most az egynapos betét kamata 10,25 százalékra, az egynapos hitelé pedig 13,25 százalékra emelkedik.

A jegybank a közleményében kiemeli, hogy a recesszió kockázata emelkedik a világgazdaságban, miközben a legfrissebb folyamatok még inkább egy elhúzódó, magas inflációs környezetre utalnak.