Az arany árfolyama újra kezd eltávolodni az 1700 dolláros árszinttől, ezzel idén már mintegy 8 százalékos mínuszban van.

▪ Az IHS Markit közzétette a júliusi európai beszerzésimenedzser-indexet, és a két legnagyobb európai gazdaságban, valamint az eurózónában. Az index minden gazdaságban alulmúlta a várakozásokat, és a recessziós küszöb alatt van.

▪ 11 év után kamatot emelt az Európai Központi Bank. A jegybank 50 bázisponttal emelte meg mindhárom kamatszintet.

▪ A brit éves infláció újabb 40 éves csúcsra nőtt júniusban, mivel az élelmiszer- és energiaárak tovább emelkedtek.

Ismét 400 alatt a forint

403 környékén kezdte a hetet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Kedden hirtelen nagy erősödés volt megfigyelhető, amely még szerdán is kitartott, 397 alatt is volt az árfolyam. Csütörtökön azonban ismét visszakúszott 400 fölé, egészen 402-ig. Pénteken viszont visszatért az erősödő tendencia, jelenleg 397 környékén mozog a jegyzés.

Az USD/HUF szinte ugyanilyen görbét írt le a héten. 397-nél kezdte a hetet, jelenleg 391 környékén mozognak a jegyzések. Az EUR/USD valamelyest gyengült, jelenleg 1 euróért 1,016 dollárt kell fizetni.

A héten sem emelt kamatot az MNB

Csütörtökön ismét 9,75%-os kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét a hazai jegybank, ezzel nem változnak a kamatkondíciók, a kamatfolyosó két széle továbbra is 9,25, illetve 12,25%.

Az egyhetes kamat változtatásával az MNB elsősorban a pénzpiaci fejleményekre, kimondottan a forint árfolyamára reagált. Mivel a magyar deviza az utóbbi egy hétben számottevően erősödött az euróval szemben, ezért várható volt, hogy most nem emelkedik tovább az irányadó kamatszint.

Az Akcenta teljes elemzését ide kattintva olvashatják el.