• Újra növekedni tudott az ipari termelés volumene, mivel júniusban 0,6%-kal haladta meg az előző havit és 4,8%-kal az egy évvel korábbit. Ez egy kicsivel jobb annál, mint amit a háború hatásai miatt leginkább vártak a második negyedévre.
  • Továbbra is nemkívánatosan magas az infláció az euróövezetben – ami várhatóan még egy ideig ott is marad az EKB szerint. Az emelkedés legfontosabb összetevője újra az energiaárak növekedése volt.
  • Vegyes volt a hangulat a tőzsdéken a héten. Míg a hónapot többnyire emelkedésben nyitották, inkább az iránykeresésé lett a főszerep. Míg az amerikai tőzsdék vegyesen zártak tegnap, addig az ázsiai piacon inkább felemás hangulat játszik. Európában iránykereséssel indult a börze.
  • Nem változtatott az MNB az egyhetes betéti eszköz kamaton, 10,75%-on maradt.

Lassan, de erősödik a forint

A hetet még 400,61-gyel nyitotta a Forint az Euróval szemben. Kedden megindult az erősödés, és 400 alá, 398,61-re merészkedett a Forint értéke. Szerdán is tartotta magát a trendhez, benézett a 394,51-es szint alá, majd csütörtökön kicsit megingott a magyar fizetőeszköz és 395,01-en állapodott meg. Enyhe erősödés mutat péntek délelőtt is, 394,57-en állnak a jegyzések.

Az EUR/USD grafikonon is hasonlóan hullámoztak a jegyzések, a hét elején 1,0261-ről indult az euró, majd a hét közepén 1,0157-tel próbálta felszívni magát. Pénteken 1,0227-en pihent meg.

Erősödni tudott a dollárral szemben is forint, először 390,41-gyel indult, szerdán 388,40-re fordult. Péntek délelőtt 385,63 forintba kerül egy dollár.

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom

A legnagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom az európai unióban júniusban. Mintegy 1,2%-kal gyengült a májusi 0,4 százalékos növekedés után. Az euróövezetben 1,7 százalékos éves forgalomcsökkenést vártak júniusra az elemzők.

Az élelmiszerek, italok és dohányáruk forgalma már harmadszor csökkent mind az euróövezetben, mind az EU-ban. A nem élelmiszerek forgalma az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 2,6 százalékkal csökkentek havi bázison. Az üzemanyagok az euróövezetben 1,1 százalékkal, az EU-ban 1,4 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.

EUR/HUF árfolyam változása ezen a héten

USD/HUF árfolyam változása ezen a héten