A beruházásnak köszönhetően új attrakciókkal bővült a vár kínálata, ezzel együtt a Balaton turisztikai régió. Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter ünnepélyes keretek közt adta át a vár kulcsát Papp Imrének, a Sümegi Vár várkapitányának. Veszprém vármegye leglátogatottabb, meghatározó műemléke március 29-étől várja a hazai és nemzetközi látogatóközönséget.

A vár örökség- és műemlékvédelmi szempontokat szem előtt tartva újult meg, a több mint 1.567 négyzetméternyi fejlesztés eredményeként egész évben látogatható kulturális attrakció jött létre. A várudvar alkalmas várjátékok, lovagi tornák, szabadtéri színpadi előadások megrendezésére, a belső terekben az építéstörténetet és a középkor mindennapjait bemutató tárlat vármakettekkel, interaktív eszközökkel és vetítőteremmel várja az ide látogatókat.

Az Európai Unió által biztosított forrásoknak köszönhetően a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában született újjá a Sümegi Vár épülete 2020 és 2023 között. „A sümegi vár turisztikai célú fejlesztése" című projekt (GINOP-7.1.1-15-2016-00012) 1,119 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósult meg.