A megállapodás alapján az AutoWallis és a Salvador Caetano Csoport létrehoznak AutoWallis Caetano néven egy új vállalatot, amely felvásárolja a Renault Hungária Kft-t. A két autókereskedelemmel és mobilitási szolgáltatások nyújtásával foglalkozó vállalat így egyenlő tulajdoni hányaddal lesz tulajdonosa a 2021-ben 70,3 milliárd forint árbevételű magyar értékesítő vállalatnak, amennyiben a tranzakció zárásához szükséges összes feltétel teljesül. Ezzel az AutoWallis és a Caetano Csoport magyar importőri jogot szerez három autómárka: a Renault, a Dacia és az Alpine felett. Az AutoWallis vezérigazgatója elmondta, a tranzakció versenyhivatali jóváhagyását követően, várhatóan július 1-től kerülhetnek a márkák importőri jogai az AutoWallishoz és partneréhez.AutoWallis

Az AutoWallis bízik benne, hogy a most bejelentett együttműködés jó alapot adhat további esetleges együttműködésre a Caetano és a Renault csoportokkal. A Renault Hungária 2021-ben összesen 8139 darab Dacia járművet értékesített, amely ezzel a 7. legnagyobb márka volt a magyar piacon, míg Renaultból 5207 darab fogyott.

A Renault Hungária felvásárlásának módja nem csak a magyar, hanem az egész európai piacon is egyedi. Két olyan vállalat stratégiai együttműködésén alapul, amelyek azonos iparágban dolgoznak, de eltérő földrajzi környezetben, így nem közvetlen versenytársai egymásnak – mondta el Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója. Az AutoWallis az érintett három márkán kívül továbbra is önállóan folytatja akvizícióit és stratégiájának megvalósítását. A mostani lépéssel az AutoWallis tovább erősíti piaci pozícióját, hiszen újabb nagy márkák kerülhetnek be nagykereskedelmi portfoliójába.

A napokban egy másik nemzetközi akvizíciót is lezárt az AutoWallis, aminek keretében a szlovén Avto Aktivot vásárolta fel. A szomszédos országbeli márkakereskedő tavaly 46 millió euró árbevételt ért el, ami megközelíti az AutoWallis árbevételének 10 százalékát. Az akvizíció zárását követően a cég a BMW és MINI márkák esetében már több mint 50 százalékos részesedéssel van jelen a szlovén piacon. A társaság eddig két sikeres felvásárlást hajtott végre Szlovéniában, így az ország kiskereskedelmi autópiacán jelentős szereplővé vált.

A Reggeli Monitorban az AutoWallis vezérigazgatója beszélt a márkakereskedő tavalyi mérlegéről, a felvásárlás részleteiről és további akvizíciós célpontokról is.

Ormosy Gáborral Nagy Károly készített interjút. Itt meghallgathatják: