Több mint 2500 oldal terjedelmű nemzetközi és hazai kutatáson alapuló szakmai anyag készült a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt., valamint a Boston Consulting Group közreműködésével. A több mint kétéves szakmai előkészítő munkának köszönhetően a magyar biztosítási piac megreformálása és az alkusztársadalom érdekeinek képviselete céljából alapították meg a Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetségét.

A hazai piacon még sok a kiaknázatlan lehetőség, az ügyfelek elsősorban csak a kötelező szerződéseket kötik meg. Európában Magyarországon a legalacsonyabb a biztosítási penetráció, egy ügyfélre másfél szerződés jut, míg Németországban több mint 5 szerződést kötnek.

A szövetség céljai között szerepel, hogy tevékenységével támogassa a szektor nemzetgazdasági súlyának emelkedését úgy, hogy a GDP-ben betöltött arányát közelebb emeli a bankszektoréhoz. Ezzel csökkentve a jelenlegi 11,5-szeres különbséget. Célkitűzésük továbbá az egy főre jutó szerződésszám megemelése 1,57-ről 3-ra, valamint a nem kötelező típusú termékek arányának bővítése a megkötött biztosítási szerződések viszonylatában 49 százalékról 70 százalékra.

Keszthelyi Erikkel, az MBTSZ elnökével Lakatos László beszélgetett a Reggeli Monitorban.