Az amerikai GDP visszapattanása az elnökválasztás szempontjából is fontos tényező lehet. A héten dől el, hogy ki lesz az Egyesült Államok elnöke. A regnáló republikánus Donald Trump és a demokrata Joe Biden közötti versengésre az egész világ figyel. Küzdelmük a devizapiacra is hatással lehet; a legtöbb elemző jelenleg a dollár gyengülésével számol - írják az Akcenta elemzői.

A várakozásoknál jobban, 8,2 százalékkal növekedett a német gazdaság a harmadik negyedévben. A 2020-as évre az eddigi 5,8 százalékos visszaesés helyett "csak" 5,5 százalékos csökkenést, míg 2021-re 4,4 százalékos bővülést várnak. A javuló számok a magasabb magánfogyasztásnak, az erős exportteljesítménynek és az eszközberuházások felfutásának volt köszönhető.

A múlt héten az is kiderült, hogy az Eurostat előzetes adatai alapján 12,7 százalékkal nőtt az euróövezet és 12,1 százalékkal az EU gazdasága a harmadik negyedévben. Az elemzők 10 százalék körüli bővülést vártak. Kérdés, hogy hogyan alakul az év hátralévő része. A járvány második hulláma jelentősen ronthat a helyzeten, mivel egyre több ország kényszerül különböző korlátozásokra.

Sötét felhők a forint felett

365,99-en nyitott a hetet a forint az euróval szemben, de ez volt a héten a legjobb értéke. Kedden már 365,13-on álltak a jegyzések, ami csütörtökre 368,68-ra ugrott. Pénteken próbált javítani, de erős ellenállásba ütközött, így 368,83 forintért kapunk egy eurót.

EUR/HUF árfolyam változása ezen a héten

Az EUR/USD árfolyama halványan csökkeni tudott. 1,181-ön kezdte a hetet, szerdán már 1,175-on álltak a jegyzések. Pénteken viszont már 1,167-en pihent meg a grafikon.

USD/HUF árfolyam változása ezen a héten


A dollárral szemben is gyengült a forint. Míg hétfőn 309,15 forint volt 1 dollár, keddre már 313,66-ra lépett. Pénteken is tovább gyengült, és 315,12-ön állt meg az árfolyam.

Kedvező gazdasági hírek

A múltheti csütörtöki jó hangulat után kockázatkerülőre váltottak a tőzsdék. Pénteken nagy eséssel indult a nap, de a vártnál jobb gazdasági hírek miatt javul a hangulat és elkezdték a tőzsdék ledolgozni a mínuszokat. Emelkedtek az európai tőzsdék és emelkedett a BUX is.