A zöldmezős beruházás 50 százalékos állami támogatással valósult meg a társaság 10 éve a vajdasági városban működő gyárkomplexuma mellett. Az üzem évente 150 ezer köbméter XPS – zártcellás polisztirol – hőszigetelő termék előállítására képes – hangsúlyozta a Masterplast alelnöke.

Az első magyar tulajdonú XPS gyár létesítéséhez a Külügyminisztérium a Külpiaci Növekedési Támogatási Program keretében nyújtott 2,52 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatást. A saját gyártású hőszigetelőanyag portfólió bővítése fontos eleme a vállalat növekedési stratégiájának. Ács Balázs kiemelte: az üzemben készülő hőszigetelő anyagok piacán jelentős keresletbővülésre számítanak az európai klímavédelmi csomag miatt szigorodó épületenergetikai követelményeknek köszönhetően.

Ács Balázs alelnök – Masterplast Nyrt., Bunford Tivadar ügyvezető igazgató – Masterplast YU D.O.O., Magyar Levente miniszterhelyettes – Külgazdasági és Külügyminisztérium, Jenei Gábor vezérigazgató – HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

A REPowerEU és „Fit for 55%” zöld átállási tervek következményeként várhatóan növekszik a terméktípus épületenergetikai felhasználása, amely a szigetelendő felületek és az alkalmazott termékek vastagságnövekedése mellett a kereslet jelentős bővülését okozhatja a következő években. Az XPS termékkörből már ma is jelentős mennyiséget forgalmazó cég számára ezért stratégiai jelentőségű eredmény, hogy – az ellátási láncot saját kézbe vonva – biztosítani tudja a növekedési potenciál kiaknázásához szükséges minőségi termékalapot, illetve gyártóként növelheti részesedését az uniós országokban és a balkáni térség piacain.

A 3600 négyzetméteres új üzemcsarnokban a tesztgyártási időszakot követően, a piaci viszonyokat is figyelembe véve, fokozatos felfutás mellett 100 ezer köbméter tényleges gyártást célozták meg az első teljes évben. A környezeti szempontok figyelembevételével tervezett gyárban a modern technológia és újrahasznosító rendszer együtt biztosítja a csekély környezetterhelést és minimális hulladékképződést.

Az üzemhez kapcsolódóan a teljes kibocsátás elérése és a vevői igények biztosítása miatt fontos a megfelelő méretű raktározási képesség kialakítása. Ennek érdekében egy 2000 négyzetméteres raktárcsarnok és mintegy 6000 négyzetméter szabadtéri raktár megépítése is kapcsolódott a projekthez, míg a dolgozók és minőségellenőrző labor számára egy 400 négyzetméteres irodaépület épült.

Ács Balázst, a Masterplast alelnökét Lakatos László kérdezte a gyáravató rendezvényen a beruházás részleteiről.