A közös munka az elemek fejlesztése és gyártása mellett a moduláris épületek kivitelezésére és projekt alkalmazására is kiterjed, ami a várakozások szerint lendületbe hozhatja az innovatív építészeti technológia piaci megjelenését. Az üzemszerű termelés felfutásával évi 500 modul gyártásával számol a Masterplast, amit folyamatosan bővíteni kíván a következő években. A moduláris technológia egy önálló, új építészeti kategóriaként értelmezhető, amelynek alapja az autóiparra jellemző precíz szoftveres tervezési folyamat és csomóponti kialakítás.

Az együttműködésben a KÉSZ Csoport az évtizedes acélszerkezet gyártási tapasztalatát, kapacitását, valamint viszontvásárlóként a modul épületelemek projekt alkalmazását vállalta, míg a Masterplast a hőszigetelőanyag gyártási tudását, épületenergetikai szakértelmét, valamint az elemek tervezésében és gyártásában elért know-how-t biztosítja.

„A Masterplasttal a vázszerkezetek fejlesztésében és gyártásában rejlő lehetőségeket kezdtük el közösen vizsgálni. A partnerünk moduláris építési rendszere egy túlméretes szállítási szabályokhoz optimalizált, nagy szilárdságú acél vázkeretszerkezetre épül, melyet üzemi körülmények között 95%-os készültségi állapotig lehet szakipari munkákkal és anyagokkal közel kész állapotba hozni. Célunk, hogy olyan műszakilag megfelelő, versenyképes, a megszokottnál kedvezőbb szállítási feltételekkel szállítható – vagyis elemekre bontott – acél vázszerkezet jöjjön létre, amely teret és lehetőséget biztosít a nagy sorozatú előregyártás számára. A fejlesztés során kiemelt szempont a tipizálhatóság, az építési elemkészlet minimalizálása. A közös munkában az acél vázszerkezet tervezését és gyártását ezen célok érdekében társaságunk vállalta magára a kecskeméti telephelyén" – mondta Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója.

„Élénk érdeklődést tapasztalunk a moduláris építészeti technológia iránt, és kedvező piaci fogadtatásra számítunk. Az első épületmodulok és referenciaépületek átadását követően az üzemszerű gyártást akarjuk elindítani, ebben fontos mérföldkő a most megkötött stratégiai együttműködés" – tette hozzá a Masterplast alelnöke, a moduláris épületelemgyártási divízió operatív vezetője.

Ács Balázs kiemelte azt is, hogy a moduláris technológia nagy lépés a minőség és a precizitás felé. Miközben az elkészült épület paramétereiben közel áll a passzív házakhoz, több más fejlesztés mellett gépi szellőztetést és egyéb intelligens megoldásokat használ. Szerinte később akár sorházak, ikerházak vagy lakóparkok építésekor is szóba jöhetnek a modulházak, ám egyelőre az ipari csarnok fejépületek, irodák, tárgyalók, öltözők, illetve kollégiumok, munkásszállók és motelek fejlesztésénél számítanak piaci érdeklődésre.

Lakatos László helyszíni összeállításában először Ács Balázst, a Masterplast alelnökét, majd Vida Tamást, a KÉSZ Csoport vezérigazgatóját kérdezte.