Az elmúlt két év nagyon hektikusnak bizonyult az alapanyagok, az energia ára, az infláció, a devizapiacok tekintetében egyaránt. A korábbi standard folyamatok felborultak, így több oldalról nyomás alá került a piac. Egyrészt az új lakásépítések nem abban a trendben folytatódtak, ami az előző éveket jellemezte, másrészt a kereslet csökkenésének hatására bizonyos alapanyagárak mérséklődni kezdtek. A Masterplast menedzsmentje fontosnak tartotta, hogy rendelkezésre álljanak a felvevőpiac biztos kiszolgálása érdekében szükséges, magas alapanyag készletek, a korábbi helyzeti előny azonban megfordult. Az alapanyagárak csökkenésével a régebben, drágábban vásárolt készletezés negatívan hatott a rövid távú eredménytermelő képességre.

A társaság belépett egy új üzleti szegmensbe, melytől dinamikus növekedést vár. A moduláris technológia egy új építési rendszer Magyarországon, de például Nyugat-Európában vagy a skandináv országokban már komoly hagyományokkal rendelkezik. A tipizálható azt jelenti, sorozatgyártási potenciállal rendelkezik, ez a csarnokok kiszolgáló épületeinél, igényesebb kollégiumok, munkásszállók építésénél is nagyon hatékony lehet. De nem kizárt egyszerűbb háromcsillagos hotel beruházások esetében sem, ahol a hagyományos vasbeton tartó szerkezetre a modulok ráilleszthetőek. „Egy teljesen innovatív megközelítése az építkezésnek, ahhoz tudnám hasonlítani, csak itt az építőipar egy szegmensére tekintve, mint az autóiparban az elektromos autózás berobbanása" – nyilatkozta a vállalat alelnöke.

Ács Balázs kiemelte: az idei évet illetően nagyon hektikus piacra számítanak. „Az alapanyagok világpiaci ára esetében a versenytársakkal azonos helyzetben vagyunk, az energiaárakat illetően viszont Európa nincs könnyű helyzetben. Hazánkban az infláció mértéke miatt a bérek is jelentősen változnak. A forint-euró árfolyam alakulása szintén lényeges befolyásoló tényező. Átlagosan növekvő, stagnáló termékárak várhatóak, de az egyes termékek között óriási különbség lehet. A vételi keresletet illetően a felújítással, utószigeteléssel kapcsolatos érdeklődés továbbra is prioritás maradhat."

Az árfolyam elmúlt időszaki teljesítményével kapcsolatban elmondta: „van egy általános tendencia, lecsorgás a Budapesti Értéktőzsdén. Mi, a menedzsment azért vagyunk felelősek, hogy az eredményeket szállítsuk, arra koncentrálunk, amihez értünk, az építőanyagok, a hőszigetelőanyagok gyártására, ha pedig a tervezett befektetéseink megvalósulnak, az az eredményeinken is meg fog látszódni, és bízunk benne, hogy ezt leköveti majd az árfolyam, értékelik majd a befektetőink".

További részletekért hallgassa meg a Trend FM Prémium Kategória műsorában elhangzott interjút!