Míg a bázis negyedévben az áruhiány jellemezte piacon a stratégiai készletekkel rendelkező Masterplast erős pozícióban volt, addig a tárgynegyedévben az alacsonyabb kereslet következtében csökkenő alapanyag- majd késztermékárak mellett a magasabb készletszint hátrányt jelentett. A piaci szereplők készletleépítési és árcsökkentési lépései tovább gyengítették a termékek iránti keresletet és alacsonyabb marzsokat eredményeztek – összegezte a Masterplast Nyrt. elnöke.

Tibor Dávid hozzátette: „azt gondolom, hogy a 2023-as év egy gyengébb piaci környezetben indul. Magyarországon is várunk a lakosság részére elérhető épületfelújítási vissza nem térítendő támogatást vagy egyéb kedvezményes programokat. Ezek még nincsenek a piacon, ebből adódóan valószínűleg az év lassabban fog indulni. A bázisaink magasan vannak a tavalyi évben, tehát úgy számolunk, hogy a relatíve gyengébb első félév után egy kifejezetten erős második félév következik. Remélhetőleg az uniós források megérkeztével beindulnak az épületszigetelési pályázatok is, ami szintén a második félévre hathat".

Azt is kiemelte, hogy három új gyártóüzemük nyílik meg: két polisztirol gyártóegység Magyarországon és Olaszországban, illetve egy XPS gyártóegység Szerbiában. „Mindegyik üzemet az első félév során nyitjuk meg, a második negyedévben kezdhetik meg a termelést, és gyakorlatilag a harmadik negyedévre juthatnak el oda, hogy érdemben már EBITDA-t tudnak termelni, illetve reményeink szerint addigra már fel is fut a gyáraknak a kiterheltsége" – részletezte az elnök.

Mauer Kristóf interjúját itt hallgathatja meg a Reggeli Monitorból!