Tavaly az árbevétel és az adózott eredmény több mint duplázott a 2021-es bázishoz képest, a növekedésben a legjelentősebb tényezőnek az elsősorban hitel- és biztosításközvetítőnek számító olasz Hgroup felvásárlása bizonyult. Így összességében az egész csoportszintű árbevétel több mint fele, az EBITDA-nak csaknem fele érkezett Olaszországból. Ha 2022 első negyedéve is konszolidálásra kerül az akvizíciónak, akkor 4 milliárd forinttal több árbevétel és 300 millió forinttal nagyobb EBITDA került volna publikálásra.

Az olasz piacon a közvetítők szerepe még mindig csak 20%-os az éves hitelkihelyezéseknél, miközben ez Lengyelországban és hazánkban 50% körüli. Zajlik tehát egy olyan piaci átalakulás, melyben még jelentős tartalékok vannak, párhuzamosan azzal, hogy a bankok racionalizálnak, fiókokat zárnak be.

A tőzsdére lépés óta minden évben az adózott nyereség legalább 47%-a kifizetésre került osztalékként. A Duna House esetében az alaptevékenységre épül rá az ingatlanfejlesztés és az ingatlanbefektetések, mely jelentős plusz cash-flow-t termelt 2022 során. Ennek köszönhetően a tavalyi év után részvényenként 107,3 forintos osztalék kifizetésére kerülhet sor a közgyűlés döntése alapján, ami történelmi mértékű a hazai részvénypiacon, a bejelentés előtti záróárhoz képest 26%-os osztalékhozamnak felel meg.

A Csoport piacai előtt a legnagyobb kihívás a kamatemelések hitelezésre és áttételesen ingatlanvásárlásra gyakorolt hatása. Az óvatos idei előrejelzés megfelel annak, hogy nehéz évre számít a menedzsment. Lengyelországban például a hitelezési piacon olyan mértékű, 70-80%-os visszaesés látszódik jelenleg, ami a 2009-es magyar válsághoz hasonlítható.

A Duna House Nyrt. szabad készpénzállománya 2022 végén meghaladta a 10,5 milliárd forintot. A Forest Hill projektből és a befektetési ingatlan-portfólió teljes értékesítéséből várt további összesen 5,6-5,7 milliárd forint cash-flow-t az Igazgatóság jövőbeni osztalékfizetésre vagy akvizíciókra kívánja fordítani.

További részletekért hallgassa meg a Prémium Kategória műsorunkban elhangzott interjút!