Az elemzés szerint a Konzum tavaly a világ legjobban teljesítő részvénye volt, több mint 6000 százalékos emelkedéssel. Tőzsdei szárnyalása 2017 tavaszán kezdődött, az addig 100 forint környékén vagy alatta jegyezett papír árfolyama 3000 forint közelébe emelkedett.

Konzum holdingnak, vagyonkezelő társaságnak tekinthető, ahol több mint 150 milliárd forintnyi vagyont kezelnek. A Konzum befektetési portfóliójában olyan nyilvános cégek vannak, mint az Appeninn, a CIG Pannónia és az Opus Global, a befektetések nagy részét azonban nem nyilvános társaságok adják, mint például a Hunguest Hotels, a Ligetfürdő vagy a Balatontourist. A társaság legnagyobb kitettségei a turizmusban, a pénz- és tőkepiacon, a biztosítási szektorban és az ingatlanhasznosítás területén vannak.

Debreczeni Csaba azt mondta, hogy január óta elemezték a Konzum Holdingot. Az MKB Bank senior tőkepiaci elemzője szerint a legnehezebb az volt az értékelésnél, hogy nem mindegyik tulajdonolt vállalkozása olyan, ami ott van a tőzsdén. Ezért nehezebb volt az értékelése. A lengyel Orbis Hotel Group adataival hasonlították össze a Konzum által birtokolt Hungest Hotels értékét. A hotelek adják a Konzum Holding legnagyobb értékét, de az ingatlankezelés is jól jövedelmezhet. A magyar irodaépítkezési boomból a Konzum is profitálhat.

Nem akartak hosszabb távú kitekintést adni, mert egy kimagaslóan, erőteljesen növekvő cégről van szó. „Átalakulóban van a cég, folyamatosan vásárol fel vállalkozásokat” – érzékeltette a hosszú távú előrejelzés nehézségeit az MKB Bank munkatársa. Debreczeni Csaba szerint a Konzum olyan erőteljes növekedési pályán van, ami akár évekig kitarthat. Ezért a tőkeérték emelkedésen és az árfolyam-emelkedésen kívül nem számít arra, hogy osztalékot fizetne a cég.

A holdingcég értékeléséhez az egy részvény árfolyamára jutó részvény könyv szerinti értéket (P/BV) használta az MKB. A nyilvános társaságoknál a legfrissebben elérhető adatokat használták, a nem tőzsdei cégeknél több interjút is lefolytattak az egyes vállalatok menedzsmentjével. Az MKB szakértője úgy látta, hogy a Konzum erőteljes növekedési szakaszban van, a következő években további cégeket is megvásárolhat. Itt hallgathatja meg a teljes interjút.