Jászai GellértDecemberben bejelentett a Konzum Nyrt. egy 30 milliárd forintos tőkeemelést, amellyel megszerezte a Hunguest Hotelst Zrt.-t. A szerdán közzétett bejelentés, amely a Balatontouristról, továbbá a Balatonakali Strand Kempingről, a Balatonalmádi Yacht Kempingről és egy Almádiban fekvő, fejlesztés előtt álló ingatlanról, továbbá Almádi legnagyobb szállodájáról, az egykori Ramadáról, jelenlegi nevén Hotel Bál Resortól szól új bejelentésnek tekinthető?

Igen, új bejelentés, ez nem volt része annak a 30 milliárdos tőkeemelésnek, amit decemberben jelentettünk be. Folytatjuk az építkezést, és ennek a következő lépéseként történt meg a szerdai bejelentés.

A most a csoporthoz került fejlesztési területtel mik a céljaik?

- Szálláshely fejlesztéssel kapcsolatos beruházást tervezünk vélhetően összekapcsolva a Yacht Kemping fejlesztésével. Olyan területről beszélünk, amely a Balaton melletti főút másik oldalán van, szemben a Yacht Kempinggel. Összesen hét hektár, komoly turisztikai fejlesztés tervezünk.

A társaság 3141 forintos Konzum részvény árfolyam mellett egyenlíti ki a vételárat. Jelenlegi állás szerint, ez magasabb, mint a piaci árfolyam. Az eladók többre értékelik a céget, mint amit a piac lát.

- Igen, a tulajdonosok és a managment is többre értékeli a társaságot, mint amire a piac árazza jelenleg. Van ilyen szituáció, de mi azért jelentettük ezt be tegnap ebben a formában, mint a decemberi 30 milliárdos tőkeemelés folytatása, mert ezzel is azt demonstráljuk, hogy hiszünk ebben az árfolyamban. A kisbefektetők, részvényesek érdekében ezért a decemberben is bejelentett árfolyamon fogjuk végrehajtani ezt a tőkeemelést is.

Milyen szinergiák vannak a Hunguest Hotels Zrt és a most, újonnan megszerzett egységek között? Miket látnak, hogyan lehet ezt kihasználni?

- Ha csak annyit mondok, hogy a Hunguest Hotels Zrt. és a Balatontourist csoport is egy turisztikai üzemeltető, szállásadó társaság, csak különböző szegmensben mozognak, akkor úgy gondolom, hogy rengeteg szinergia van. Tulajdonképpen vállalatirányítási és struktúra szempontjából ez a legfontosabb célja ennek a tőkeemelésnek, illetve majd a tőkeemelést követő vállalati integrációnak. Gyakorlatilag közös irányítás alá tud kerülni ez a két üzemeltető társaság, és a Hunguest Hotels vezetésével egy univerzális szállásadó vállalat jöjjön létre, amely vélhetően Magyarország egyik legnagyobb, vagy legnagyobb szállásadója lesz. Ugye a kempingektől a 3-4 csillagos illetve a 4+-os szállodákon keresztül szinte a teljes szegmensét a turisztikai vertikumnak átfogja majd.

Lehet egyébként számítani mondjuk közös márkázásra is?

-  Én úgy gondolom, hogy ez a szakemberek feladata. Mind a két társaságnak van egy szakértő menedzsmentje, akik jól végzik a dolgukat, nekik az a feladatuk, hogy a szinergiák, a közös szinergiák kihasználása mellett és a hatékonyság javítása mellett az ilyen típusú szakmai kérdéseket eldöntsék. De ha az én személyes véleményemet kérdezi, akkor én azt gondolom, hogy mind a Balatontourist, mind pedig a Hunguest Hotels az egy nagyon jól működő és az emberek által jól ismert brand. Én azt gondolom, hogy ebben nem biztos, hogy közös szinergiát kell keresni és közös márkát kell alkotni. Ezek teljesen különböző szegmensei a szállásiparnak, úgyhogy ez a személyes véleményem, de ahogy mondtam, ezt a cégek menedzsmentjeinek kell eldöntenie majd.

Szintén a Konzumhoz kapcsolódó hír, hogy prémium kategóriás lett a részvény. Ez egyébként az Önök életében mit jelent, mivel lehet számolni? Azt tudjuk, hogy ha ebbe a kategóriába bekerül egy papír, akkor bizonyos alapkezelőknek már kötelező a részvényből vásárolniuk, illetve a külföldi befektetők számára egy részvény hitelesebb is, ha ebben a kategóriában van.

A Konzum részvényei a napokban kerültek át a Budapesti Értéktőzsdén a Prémium kategóriába - itt írtunk róla >>

Így van, mindenképpen. Ez annak a tudatos építkezésnek az egyik nagyon fontos mérföldköve vagy állomása, amit tulajdonképpen egy éve bejelentettünk, illetve annak szerintem elég látványos lépéseivel haladtunk előre. Azt is elmondtuk nem olyan rég prezentációs anyagokban és konferenciákon is, hogy ezeknek a tőzsdei társaságoknak, az Opus-nak és a Konzumnak is hamarosan eljön az életében az a pillanat, amikor hazai és nemzetközi intézményi befektetők komolyabb részvénycsomagokkal vagy akár tőkével megjelenhetnek ezekben a társaságokban. Én azt gondolom, hogy ennek a lépéssorozatnak egy nagyon fontos állomása ez, hogy a tegnapi nap óta prémium kategóriába tartozik a Konzum is, az Opus már régóta ide tartozik, illetve az Appeninn és a CIG is.

Még egy a cégcsoporthoz kapcsolódó hír volt az elmúlt napokban, ami az Opushoz kapcsolódik, illetve a Mátrai Erőműben történő részesedésszerzésről szól. Sajtóhírek szerint megakadt ez a folyamat. Igaz ez?

Határozottan cáfolni tudom, pletykák mindig vannak a sajtóban, ez abszolút pletyka, egy nem jóindulatú feltételezés. Ezzel kapcsolatban tegnap az Opus igazgatósága kiadott egy közleményt, amit meg tudok erősíteni most is, hogy a tranzakció minden szempontból a megfelelő ütemben halad, és az adásvétel lezárásra fog kerülni ebben a hónapban, ahogy az a szerződésekben foglalva van.

Lehet-e bármit tudni a Gazdasági Versenyhivatal Appeninnel kapcsolatos döntéséről, engedélyezik-e a Konzum többségi, 51 százalékos tulajdonszerzését?

Ma reggel kaptuk meg a hivatalos tájékoztatást a Versenyhivataltól, hogy engedélyezte a befolyásszerzést a Konzum csoport számára az Appennin felett. Nagyon fontos lépés ez a társaság életében, így el tudjuk kezdeni az Appeninben is azt az építkezést, azt a munkát, amit a Konzumnál és az Opusnál már majd egy éve folytatunk. Emellett végre tudjuk hajtani azokat a tőkeemeléseket is, amelyek az Appeninn kapcsán már bejelentésre kerültek az elmúlt pár hónapban.