Több mint 130 civilt és izraeli katonát továbbra is túszként tartanak fogva Gázában – tudatta a Haárec újság. Az izraeli hadsereg szóvivője azt közölte, a fegyveres erők válaszul támadást intéztek a Hamászhoz köthető gázai létesítmények ellen. Elmondta, a harcok jelenleg is mintegy nyolc, Gáza környéki területen zajlanak. Harcokat jelentettek a többi között Beri kibuc közeléből, amely alatt az izraeli hadsereg feltételezése szerint az övezetbe vezető alagút húzódhat.

Az izraeli katonák összecsaptak palesztin fegyveresekkel a Gázától mintegy öt kilométerre lévő Kfar Aza kibucnál is, valamint palesztinokat láttak Nirim kibuc kerítésénél is.

Izrael több mint 500 célpontra mért csapást az éjszaka folyamán a Gázai övezetben – közölte az ország hadserege hétfő reggel.

Gázai egészségügyi források szerint az övezetben már több mint 400 halálos áldozata van az ellentámadásnak. A halottak között 20 gyerek van, illetve 200 sebesültről is tudni.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) azt közölte, támadás érte az egyik iskoláját is. Az épületben mintegy 220 ember keresett menedéket, áldozatokról egyelőre nem tudni.

Az izraeli hadsereg mindeközben az X közösségi portálon azzal vádolta meg a palesztin fegyvereseket, hogy élő pajzsnak használja a civil lakosságot a Gázai övezetben, és „terrorista infrastruktúrát" telepítenek civil létesítmények közé. Az X-en közzétett üzenetben az izraeli haderő háborús bűncselekményekkel vádolja a Hamászt. Izraelben megkezdték a Gázai övezetbe hurcolt túszok családjainak értesítését – jelentették a helyi közszolgálati rádiónak nyilatkozó családtagok hétfőn

A szombaton indított támadásban az Iszlám Dzsihád is részt vett. Mindkét szervezetet számos ország terrorszervezetként tartja számon. Izrael vasárnap hivatalosan is hadiállapotot jelentett be és zöld jelzést adott „a jelentősebb katonai műveletnek".

Hírszerzői baki is állhat a Hamász átfogó támadása mögött. Izraelnek figyelnie kell arra, hogy „arányos” legyen az ellencsapás? A Hamász akciója mennyire szolgálhat a „palesztin-ügynek”? Megformálódhat a háborús egységkormány a zsidó államban? Mekkora mértékűvé duzzadhat a konfliktus, és mennyiben hasonlítható az eddigi arab-izraeli háborúkhoz? A mai Reggeli Monitorban az éppen Tel-Avivban tartozkodó Ca’Foscari Egyetem kutatóját, Szalai Mátét kérdezte Imre Lőrinc.

Több nemzetközi légitársaság is felfüggesztette Tel-Avivba induló járatait

A United Airlines és a Delta amerikai légitársaság a francia Air France-hoz hasonlóan vasárnap bejelentette a közvetlen járatok felfüggesztését a többi között New Yorkból, Chicagóból, Washingtonból és Miamiból.

A United közleménye szerint múlt szombat este és vasárnap reggel két közvetlen járatot is indítottak Izraelbe, de a légiforgalmat a körülmények megváltozásáig leállították. A Delta képviselete is a járatok törléséről számolt be erre a hétre vonatkozóan.

A Kína és Izrael közötti légiforgalom egyedüli üzemeltetője, a Hainan Airlines hétfőn felfüggesztette a Sanghaj és Tel-Aviv között közlekedő járatait. A hongkongi Cathay Pacific szintén így döntött, és további információkat ígért a menetrend szerinti következő, csütörtöki járatáról.

A dél-koreai Korean Air is törölte az Incshon és Tel-Aviv közötti hétfői járatát, továbbá közölte, hogy a két város közötti repülők a jövőben rendhagyó módon fognak közlekedni.

A Wizz Air szombaton jelentette be, hogy felfüggesztette járatait Budapest, illetve Debrecen és Tel-Aviv között.