A meglepetésszerűen támadó fegyveresek elhurcoltak ismeretlen számú izraeli túszt a Hamász uralta Gázai övezetbe. A szárazföldi támadásban a fegyveresek több mint tíz olyan izraeli települést támadtak meg, amely közel van az övezethez. Ezek közül hétben még helyi idő szerint délben is bent voltak. A szárazföldi támadással párhuzamosan a Hamász fegyveresei az övezetből több mint 2500 rakétát lőttek már ki Izraelre szombaton.

Izrael teljes katonai mozgósítást rendelt el, Benjámin Netanjahu miniszterelnök pedig kijelentette: Izrael "háborúban áll". Izraeli katonák harcba bocsátkoztak már a palesztin fegyveresekkel, és néhány légicsapást is végrehajtott az izraeli légierő palesztin állások ellen F-16-os vadászbombázókkal.

Iszmail Haníje, a Hamász politikai irodájának vezetője bejelentette az "Al-Aksza áradása hadművelet" kezdetét, válaszul az izraeli erők által a megszállt területeken elkövetett állítólagos agresszióra. Haníje hangsúlyozta, hogy ez a hadművelet nem csak Gázára korlátozódik, hanem kiterjed Ciszjordániára és más régiókra is. A szélsőséges palesztin szervezet vezetője további támadásokat ígért - számolt be az el-Balád egyiptomi lap. Mahmúd Abbász palesztin elnök kijelentette, hogy a palesztin népnek joga van megvédeni magát a "telepesek és a megszálló csapatok terrorja" ellen – idézte őt a WAFA hivatalos hírügynökség. Irán gratulált a HAMASZ-nak az Izrael elleni támadásért.

A mai napra tervezetett cseh-izraeli közös kormányülés elmarad. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter elítélte az Izrael elleni támadást, de így tett Emmanuel Macron francia elnök, a német külügyminiszter és a brit külügyi vezető is. Közben Egyiptom "súlyos következményekre" figyelmeztetett az Izrael és a palesztinok közötti feszültség eszkalálódása miatt egy külügyminisztéri közleményben. Maximális önmérsékletre és a civilek védelmére szólítottak fel.

Közben izraeli katonák felvették a harcot a betörő HAMASZ-fegyveresekkel. Erről is egyre több felvétel jelenik meg az X közösségi oldalon.