Az MNB Pénzügyi Infrastruktúra és Pénzforgalom elemzési és kutatási osztályának közgazdasági elemzője azt mondta, hogy a megtakarítás kulcsa a megfelelő számlacsomag kiválasztása. A legtöbbet a bankkártya-szolgáltatás leváltásával és az SMS-értesítések ingyenes internetes mobilértesítésekre (push üzenetek) való lecserélésével lehet spórolni.

A jegybankhoz érkezett adatok alapján az ügyfelek több mint negyede 6 ezer forintnál is többet fizetett a bankkártya-szolgáltatásért, pedig a legtöbb banknál már elérhető évi 3-4 ezer forintért is bankkártya. Sem bolti, sem online vásárlások esetében nincs különbség a különböző típusú kártyák használati lehetőségei között, így ezzel évente több ezer forintot lehet spórolni.

Az SMS szolgáltatásért fizetett átlagos éves díj 6390 forint körül alakult. Azonban van, aki havonta fizet ennyit, és többszázezer ügyfél esetében az SMS-ekért fizetett díj meghaladta az évi 20 ezer forintot. Az SMS-eket legtöbbször kiválthatja az általában ingyenes mobilértesítés (push üzenet).

Nemecskó István hozzátette, hogy a számlacsomagok közti különbségek megértésében segít a bankok által évente kötelezően kiadott díjkimutatás is. Molnár Gábor interjúja. Hallgasson bele a Reggeli Monitorba!