Fontos, hogy az érintett társaságok a szükséges munkákat időben megkezdjék, ugyanis az előírt határidők már javában közelednek. A cégek többségének az új szabályokhoz való alkalmazkodás nem jelenthet különösebb nehézséget, de lehetnek olyan szereplők a piacon, akiknek meglepetést okozhat, hogy az új, szigorúbb szabályok hatálya alá tartoznak.

A 2016-ban bevezetett uniós kiberbiztonsági szabályok megreformálása a digitalizáció fokozott fejlődése mellett elengedhetetlen volt. 2023-ban lépett hatályba az egész Európai Unióban egységesen magas szintű kiberbiztonságot biztosító intézkedésekről szóló NIS2 irányelv. Az új szabályozást a megnövekedett kiberkockázatok és a kiberbűnözés mértékének megemelkedése is indokolta. Az internetes bűnözés okozta károk az elmúlt évtizedekben meredeken nőttek és a nagyobb informatikai rendszerekre gyakorolt hatásuk sok esetben milliárdos tételekben mérhető.

A trendekről és szabályozási részletekről a Monitor Délutánban kérdeztük dr. Éberhardt Bálintot, a Studia Pragmatica tudásközpont szakértőjét, a KCG Partners Ügyvédi Társulás ügyvédjét és Székely Gábor kiberbiztonsági szakértőt. A műsorvezető Érczfalvi András.