A rendelet elfogadását hosszú előkészítő munka előzte meg, melynek eredményeként több mint 450 oldalas joganyag született. Bár hatalmas terjedelemről van szó, annak célja mégsem az MI rendszerek kimerítő szabályozása, hanem egy szabályozási keret létrehozása.

Fontos kiemelni, hogy egyre több ország tekint mintaként az EU MI Rendeletére, amikor a mesterséges intelligencia hazai szabályozási keretének megteremtése mellett dönt. A KCG és a JöSz jogi szakértői megvizsgálták az új szabályozás átültetésével kapcsolatos kihívásokat.

Az látható, hogy mennyire összetett egy MI rendszer alkalmazása és mennyire sok jogterületet érinthet. Akár fejlesztjük ezeket a rendszereket, akár használjuk, figyelemmel kell lennünk arra, hogy azok érinthetnek adatvédelmi, szerződi jogi, üzleti-, bank- vagy biztosítási titokkal kapcsolatos és sok egyéb más jogágat érintő kérdéseket is. Ezek vizsgálatába érdemes egy, a megfelelő szakemberekből álló csapatot dedikálni.

A KCG Partners és a JöSz Szakkollégium által létrehozott Studia Pragmatica tudásközpont jogi szakértői a Monitor Délutánban beszéltek a szabályozás kereteiről. Érczfalvi András vendégei: dr. Párkányi Rita ügyvéd, a KCG Partners alapító partnere és Illés Maja, a JöSz gyakornoka.