Az előző hónapok visszaesése után júniusban 0,5%-kal nőtt az ipari termelés májushoz képest. A növekedés azonban visszafogott, miután a hazai ipar húzóágazatai szenvednek.

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium kedden közzétett adatai szerint a kereskedelmi hiány 2,5%-kal, 73,1 milliárd dollárra csökkent az előző hónaphoz képest. A Bloomberg közgazdászok felmérése alapján a várakozások mediánja 72,5 milliárd dolláros hiányt jósolt.

A hazai gyenge ipari termelést és az európai gazdaság problémáit tükrözi, hogy júniusban 10%-kal visszaesett a magyar export euróban számolt értéke az előző év azonos időszakához képest. Az ipar hónapok óta látványos problémákkal küzd, ami visszahúzza a magyar gazdaság teljesítményét is.

Ha csak minimálisan is, de sikerült előrelépnie a forintnak

Hétfőn 398,22-ről lendült bele a hétbe a forint, kedden már látható volt az enyhe erősödés, 396,8-on állt az euró árfolyama. Szerdán volt egy minimális visszaesés, ahonnan csütörtökön sem tudott elmozdulni a magyar fizetőeszköz. Péntekre azonban újra magára talált, délelőtt már 395,5 körül mozogtak a jegyzések. Az USD-vel szemben ugyanilyen görbét írt le a héten a magyar fizetőeszköz. A hetet még 364 környékén nyitotta az árfolyam, péntek reggel viszont már 362,5 környékén mozognak a jegyzések. Az EUR/USD árfolyamban kisebb kilengésektől eltekintve nem történt érdemi változás. Pénteken délelőtt a hét elejivel megegyező 1,09-es szint környékén mozog az árfolyam.

Alig vásárolnak a magyarok

Júniusban sem jött el a fogyasztási boom Magyarországon, hiába várták sokan a fordulatot az idei év második negyedévére. Hiába növekszik 10% körüli mértékben a dolgozók reálbére, ez nem látszik meg a boltok forgalmában. A KSH adatai szerint egy hónap alatt 0,1%-kal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene, így most 0,8%-kal múlja alul a 2021-es szintet.