Miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán aláírta a külföldi adósság törlesztésének augusztus 1-től október 1-ig történő felfüggesztését lehetővé tévő határozatot, bejelentették, hogy Ukrajna nem fogja tudni fizetni az egyik állampapír kamatszelvényét. Ezzel technikai csődbe került az ország.

25 bázispontra csökkentette a lazítás ütemét a cseh központi bank, és jelezte, hogy továbbra is figyelemmel kíséri a gazdasági helyzetet és szükség esetén további lépéseket tesz.

A várakozásokat érdemben meghaladóan 249 ezer fő volt az új munkanélküli segélykérelmek száma. A nemmezőgazdasági foglalkoztatottak termelékenysége pedig 2,3%-kal nőtt az előző negyedévhez képest.

Közelít a 400-hoz a forint

Míg hétfőn 390,59-ről lendült bele a hétbe a forint, kedden már látható volt az enyhe gyengülés, 391,6-on állt az euró árfolyama. A hét második felében ugyanez a gyengülő tendencia folytatódott, így pénteken már 396 fölött, pontosan 396,5 környékén mozognak a jegyzések. Az USD-vel szemben ugyanilyen görbét írt le a héten a magyar fizetőeszköz. A hetet még 360 alatt nyitotta az árfolyam, péntek reggel viszont már 367 fölött mozognak a jegyzések. Az USD-nek viszont sikerült erősödnie az EUR-val szemben. A hét eleji 1,087-es szintről egészen 1,079-ig.

Drámai számok a magyar GDP-növekedéssel kapcsolatban

Idén 1,8-2,2 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, jövőre pedig a 3,5 százalékos növekedés mindenképpen elérhető - mondta a pénzügyminiszter szerdán a TV2 Mokka című műsorában. A 2024-es növekedési előrejelzés-sávja alapvetően új információ a kormány részéről, és minden korábbinál pesszimistább prognózis. Úgy tűnik, a kormány már lemondott az idei 2,5%-os növekedési céljáról.