A hazai innovációs stratégiai intézkedéscsomagban, a Neumann János Programban (NJP), a kormány célul tűzte ki az iparjogvédelmi oltalmak számának jelentős emelését – ma ugyanis 1 milliárd euró GDP-re Magyarországon 1,5 szabadalmi bejelentés jut, míg az EU-átlag 3,5. Ezért is döntött úgy a kormány az NJP keretében, hogy 2024-től 75%-kal csökkenti a szabadalmi bejelentési és fenntartási díjakat a magánszemélyek, kkv-k, egyetemek és kutatóintézetek részére − ezzel a magyarországi lett a legkedvezőbb díjszabás az említett kör számára egész Európában.

A kutatás-fejlesztési eredmények és az innovatív ötletek úgy hasznosíthatók leghatékonyabban, ha megfelelő jogi védelmet kapnak. Ez a lépés létfontosságú ahhoz, hogy a befektetett erőforrások – idő, pénz, szakértelem – ne csak megtérüljenek, de hosszú távú piaci előnyt és annak megfelelő hasznot hozzanak.

Jó hír, hogy a piaci szereplők Magyarországon is egyre tudatosabbak ezen a téren, mind gyakrabban kérnek oltalmat az általuk fejlesztett termékre vagy technológiára a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. A szemléletformálás keretében az NKFI Hivatal hosszú ideje célzott pályázatokkal támogatja, hogy minél szélesebb kör – akár a legkisebb mikrovállalkozás is – éljen ezzel a lehetőséggel.

A most meghirdetett pályázati felhívás 500 millió forintnyi keretösszegéből az érintettek 100% vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a szabadalommal, használatiminta-oltalommal, növényfajta-oltalommal, formatervezési mintaoltalommal vagy védjegyoltalommal kapcsolatos hazai és nemzetközi SZTNH-eljárások finanszírozására – ideértve például az iparjogvédelmi tanácsadást, az ügyvivői szolgáltatást, valamint a hatósági díjak költségét is.

„A szellemi tulajdon védelme és hasznosítása az egyik legfontosabb katalizátora a hazai innovációs potenciál kiaknázásának. Tudatosítással, hatékony folyamatokkal, jógyakorlatok megosztásával, illetve hazai és nemzetközi források ajánlásával támogatjuk a piaci szereplőket, egyetemeket, magánszemélyeket a szellemi alkotómunka megfelelő elismerése érdekében. Ez a pályázat egyedülálló módon nyújt lehetőséget a hazai és nemzetközi oltalomszerzés legfontosabb döntési pontjainál felmerülő költségek finanszírozására, így segítve elő végső soron a hazai, európai és nemzetközi iparjogvédelmi oltalom megszerzését”– hangsúlyozza Farkas Szabolcs, az SZTNH elnöke.

„Minden piaci szereplőnek fontos felismerni, hogy a versenyképesség érdekében a szellemitulajdon-védelem területén is lépést kell tartani a konkurenciával. A Neumann János Program egyik kiemelt célja, hogy Magyarországon a szabadalmak száma az évtized végéig megduplázódjon. Ezt a pályázati támogatások mellett azzal is ösztönözzük, hogy az oltalomszerzés egyre több innovációs pályázatunknál alapvető elvárás lesz” – teszi hozzá dr. Szabados Zsuzsa, az NKFI Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese.

A most megnyíló két pályázaton vállalkozások, egyetemek és más szervezetek kutatóhelyei és természetes személyek igényelhetnek támogatást szellemi alkotásaik védelméhez. A hasonló céllal meghirdetett korábbi „Iparjog” pályázati konstrukciókban 2015 óta összesen 474 kérelem részesült több mint 730 millió forint támogatásban.