⦁ Az amerikai indexek magasabban zárták a tegnapi szeánszot annak ellenére, hogy az USA 2022 második negyedévére vonatkozó GDP-növekedése elmaradt a becslésektől. Az S&P 500 1,21%-ot, a Dow Jones 1,03%-ot, a Nasdaq pedig 1,08%-ot emelkedett.

⦁ Az amerikai indexek határidős ügyletei tovább emelkedtek a piaczárást követően, miután az Apple és az Amazon kedvező gyorsjelentést tett közzé. Az Intel jelentése viszont csalódást okozott.

⦁ Az Amazon több mint 13%-kal emelkedett piaczárás után. A vállalat 121,2 milliárd dolláros bevételt jelentett (várt: 119,1 milliárd dollár), az AWS felhő alapú szolgáltatásokból származó eredmény 19,74 milliárd dollárt tett ki. A vállalat 0,20 dolláros váratlan részvényenkénti veszteségről számolt be a Rivian befektetésen realizált 3,9 milliárd dolláros veszteség miatt. A társaság 2022 harmadik negyedévére 125-130 milliárd dolláros árbevételt vár.

⦁ Az Apple 3%-kal mozgott magasabban piaczárás után. A vállalat 83 milliárd dolláros bevételt (várt: 82,8 milliárd dollár) és 1,20 dolláros EPS-t (várt: 1,16 dollár) jelentett. Az iPhone-ok és a szolgáltatások eladásai magasabbak voltak éves szinten, míg a Mac és IPad eladások csökkentek. Az Apple közölte, hogy 2022 harmadik negyedévében a bevételek növekedésének gyorsulására számít.

⦁ Az Intel több mint 8%-ot esett a zárás utáni kereskedésben. A vállalat éves szinten 16%-os forgalomcsökkenésről számolt be, 15,3 milliárd dollárra (várt:17,9 milliárd dollár). A korrigált EPS is jóval alacsonyabb volt a vártnál, 0,29 dollár (várt: 0,69 dollár). Az Intel szerint a gazdasági aktivitás visszaesése játszotta a fő szerepet.

⦁ Vegyes volt a hangulat az ázsiai kereskedés során – az S&P/ASX 200 és a Kospi emelkedett, míg a Nikkei és a kínai indexek estek.

⦁ A DAX határidős ügyletei az EU szeánsz magasabb nyitásra utaltak.

⦁ Tajvan volt az egyik fő téma a tegnapi Biden-Xi telefonbeszélgetés során. A két vezető azonban más témákat is megvitatott, többek között az együttműködés területeit és a kínai és az amerikai vezetők esetleges személyes találkozóját.

⦁ A japán ipari termelés 8,9%-kal nőtt júniusban (várt: 3,7% H/H), míg a kiskereskedelmi forgalom 1,4%-kal volt alacsonyabb (várt: +0,8% H/H).

⦁ A kriptovaluták többnyire magasabban kereskednek. A Bitcoin 0,5%-kal emelkedik, míg a Dogecoin 2,5%-kal mozog magasabban. Az Ethereum 0,6%-ot esik.

⦁ Az olaj ma enyhén csökkenő tendenciát mutat, a WTI és a Brent kb. 0,4%-kal esik sajtóidőben.

⦁ A nemesfémek profitálnak az USD gyengeségéből. Az arany 0,5%-kal emelkedik, és unciánként 1,765 dollár közelében mozog.

⦁ A JPY és a CHF a legjobban teljesítő főbb devizák, míg az USD és a CAD marad el leginkább.

Az Amazon és az Apple jó eredményei újabb emelkedéshez vezetnek a Wall Street-en piaczárás után. Az S&P 500 (US500) sajtóidőben megpróbál áttörni a 4.100-as ellenállási zóna fölé. Forrás: xStation5

Az XTB Gazdasági Naptárának mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.