A karszalag gyakorlatilag kettős funkciót lát el. Elsősorban magát az italok ellenőrzését szolgálja, aminek a működési elve rendkívül egyszerű. Abban az esetben, ha az italunkat akár csak rövid időre is felügyelet nélkül hagytuk, akkor először meg kell keverni utána pedig egy szalvétával, szívószállal vagy pusztán az ujjunkkal egy-két cseppet a karszalag teszt mezőjére kell cseppenteni. Az alapjáraton zöld színű mező bekékül, ha az italban bármilyen GHB jellegű anyag van. Minden Xantus karkötőn kettő teszter van, ami azt jelenti, hogy két italt lehet velük ellenőrizni.

Emellett a másik funkció, hogy a karkötő viselése egy prevenciós jelzés a körülöttünk lévőknek. Ezzel megmutathatjuk a környezetünknek, hogy vigyázunk magunkra és fel vagyunk készülve az esetleges rosszindulatú kísérletek megelőzésére. Ez a jelzés már önmagában egy visszatartó erő lehet.

A védelem köre még nem zárult be

A Xantus jelenlegi formájában csak a GHB drogoktól, hétköznapi nyelven a ginától védi meg a használóját. Dobos Bianca ezt azzal magyarázza, hogy a fejlesztésre fordítható összeg korlátozott volt ezért kompromisszumot kellett kötniük. A Xantus megalkotásánál azt a döntést hozták, hogy kizárólag a GHB-re koncentrálnak, mivel ez leggyakoribb parti drog. A gina népszerűségét főleg az ára okozza. Olcsó anyag és könnyű hozzájutni. Ehhez társul, hogy a hatása nem feltűnő. Fokozatosan fejti ki hatását az áldozatban, akiről a környezete könnyen feltételezheti, hogy pusztán csak sok alkoholt fogyasztott. Ezek a tényezők gyakorlatilag tökéletesé teszik a ginát számos bűncselekmény elkövetésére.

Már Magyarországon is kapható a Xantus

A német találmányt már Európa 15 országában meg lehet vásárolni. 2019 júniusa óta van forgalomban az eszköz és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Dobos Bianca elmondta, hogy meglepődve tapasztalták, hogy a karszalagot fele-fele arányban vásárolják nők és férfiak. Hozzátette, hogy nem csak a fiatalok nyitottak a termék felé, hanem sok szülői is bevásárol a Xantus-ból.

Dobos Bianca úgy látja, hogy Magyarországon egyelőre tabu témának számít, ha valaki parti drog áldozatává válik. A sértettek és a hozzátartozóik sem szívesen beszélnek róla, sokan szégyellik, hogy ilyen megeshetett velük. Az áldozatok legtöbbször nem mennek rendőrségre, és ami még kifejezetten aggasztó, hogy orvoshoz sem mennek el még akkor sem, ha nagy a valószínűsége, hogy történt valami az előző este. A GHB esetében pedig minél előbb kórházba kell menni, számos negatív hatása mellett a túladagolása akár szívmegállást is okozhat. Azt is hozzá kell tenni, hogy ezek a szerek rendkívül gyorsan felszívódnak és kiürülnek a szervezetből, így ha valaki csak későn szánja rá magát a vizsgálatra, akkor nem valószínű, hogy kimutatható, hogy gina került a szervezetébe.