A cég 90 százalékos hatékonyságról számolt be hétfőn, viszont azt hozzá kell tenni, hogy a több tízezres harmadik fázisú vizsgálatból csak pár tucat elemzés után jutottak erre az eredményre. Egyértelműen a mérvadó majd az lesz, ha a teljes adattanulmány feldolgozása után is hasonló számokat tudnak majd produkálni. További kérdés, hogy amennyiben működő oltóanyagot tudnak előállítani, akkor azt milyen számban lesznek képesek legyártani és mennyire lesz elérhető világszerte?

Deák Dávid szerint a piacokon egyfajta hurrá optimizmus söpört végig a Pfizer hír hallatán. Magának a cégnek a részvényei is hatalmasat ugrottak, de ami fontosabb, hogy azoknak a cégeknek a papírjai is szárnyalni kezdtek, amelyeket a leginkább sújt a koronavírus-válság. Ilyenek például a légitársaságok vagy az olajipari cégek, de még a bankszektor is jobb hangulatba került a hír hallatán. Azt látni kell, hogy a pozitív légkör azért nem volt teljesen tartós, hamar elkezdődött a korrekció a piacokon. A kezdeti nagyarányú felpattanás nagyjából a felére esett vissza.

A Pfizer meglehetősen óvatosan áll hozzá a jó hírekhez, bevételi soron nem számolnak kiemelkedő bővüléssel és azt is leszögezték, hogy a gyártási kapacitásaik is végesek, jövőre 1,3 milliárd kész termék előállításával számolnak. Emiatt kilátásba helyezték, hogy nem csak ők fogják gyártani az elkészült vakcinát. Fontos kiemelni azt is, hogy a friss publikációk szerint a Pfizer oltásából kettőt is be kell majd adni a védettség eléréséhez, ami azt jelenti, hogy 2021-ben a Föld lakosságának  kevesebb, mint tizedére elég készítményt tud majd előállítani a cég. Ez pedig egyelőre nem túl bíztató adat.

Deák Dáviddal Nagy Károly beszélgetett Reggeli Monitor című műsorunkban. A teljes interjút itt meghallgathatják: