Az igazgatóság 2020-ban meghozott döntése szerint a vállalat üzleti éve hagyományosan július 1-től június 30-ig tart.

A recesszió, az óvatosabban költekező állam és a covid időszak után levegőért kapkodó hazai vállalati szektor együttesen nehezíti meg a helyzetét azoknak a cégeknek, amelyek mernek ötéves tervekben gondolkodni, és ilyen időtávon célszámokat megfogalmazni – írták közleményükben. Ugyanakkor a Delta esetében a féléves jelentésben nem látszik nyoma annak, hogy megtorpanna az árbevétel növekedése. A megelőző üzleti év azonos időszakához képest ebben a félévben 10,93 milliárd forint nettó árbevételt ért el a cégcsoport. Márpedig ez 71,5%-kal magasabb mint a korábbi érték.

A mostani eredmény annak ellenére jött létre, hogy a hitelállomány finanszírozásában már némileg éreztette hatását a kamatkörnyezet alakulása, a működési költségek között pedig az energia- és üzemanyagköltségek annak ellenére vívtak ki figyelmet, hogy nem termelő, hanem informatikai szolgáltató és tanácsadó cégről van szó.

Bár a számokat az is segíti, hogy a bázisul szolgáló 2021-22-es üzleti év első fele (mely naptári értelemben 2021 második féléve) még bőven a covid jegyében telt, azonban az erre a kihívásra adott stratégiai válaszok köszönnek inkább vissza az árbevétel ilyen mértékű növekedésében. Az akkor elfogadott kockázatkezelési intézkedések, az értékesítésorientált szervezeti változtatások, az egyes tagvállalatok szinergiájának jobb kihasználása – például közlekedésinformatika, Ipar 4.0 megrendelések kiszolgálhatósága terén – azt eredményezte, hogy végül az előző üzleti évet rekord szintű, 26,66 milliárd forintos nettó árbevétellel és 1 milliárdos adózott profittal tudták zárni.

Mi várható a rekorddöntés után?

„Hogy a 2022-23-as üzleti évben meg tudnánk-e ismételni a rekorddöntést, arra a jelenlegi piaci környezet ismeretében nem fogadnék" – ismerte el Csontos Zoltán, a Delta Technologies Nyrt. igazgatóságának elnöke. „Ugyanakkor a hosszabb távra, 2025-ig megfogalmazott növekedési ütemtervet fenntartjuk, módosításának indokát nem látjuk" – tette hozzá. Így az ágazati kilátások ismeretében a 2027. évre ismertetett árbevételi (50-55 milliárd forint) és EBITDA (11%-os marzs) célok hatályban maradnak.

Olyan üzleti együttműködéseken is dolgoznak, amelyek hozzáférést adnak a legkomplexebb informatikai megrendelésekhez akár az Ipar 4.0 területéről, vagy az oktatás, az egészségügy, illetve a digitalizálódó közigazgatás frontján is. Ezeknek a céloknak a teljesíthetőségét egyrészt nemzetközi partnerek hazai beszállítói képviseletének felállításával, valamint hazai fejlesztői vállalkozások akvizíciójával is támogatni kívánják. Utóbbi területen a társaság vezetése félszáz potenciális felvásárlási célpontot figyel folyamatosan.

„A partneri kör fejlesztésén keresztül tovább fogjuk erősíteni a bizalmat a Delta szakértelme iránt" – mondta Vidra László, a 100%-os leányvállalat, a Delta Systems Kft ügyvezetője. A vállalkozás eredményes résztvevője az IT-tartalmú közbeszerzési eljárásoknak is. A 2022 októberében közzétett vezetői előrejelzésben felsorolt keretmegállapodások mintegy 1.800 milliárd forintos összesített keretösszege a mostani féléves jelentés időszakában is hasonló mértékre rúg. Ugyanakkor folyamatosan figyelik az EU Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz programjának (RRF) digitális alfejezetében várható kiírásokat, hiszen a 680 milliárd forintos keretben meghirdetendő programokra a Delta kompetenciái és korábbi referenciái is biztosítottak.

A Delta Technologies az üzleti év első féléves eredményének tekinti továbbá, hogy leányvállalatának, a Delta Systems Kft.-nek lehetősége nyílik a minősítési szintje szerinti NATO Biztonsági Beruházási Programok keretében meghirdetett beszerzési eljárásokon való részvételre. A vállalat a minősítéssel tagja lett annak a mintegy 250 hazai vállalatnak, amelyek ilyen típusú beszállítói képesség birtokában vannak.

A BÉT Prémium kategória a cél

A jövőt illetően a jelentés kiemeli, hogy a Delta Technologies Nyrt. 100%-os, kizárólagos tulajdonát képező Delta Systems Kft. az igazgatóság elvi támogatásával tárgyalásokat folytat a New Line Kft. nyereséges support üzletágának megvásárlásáról, továbbá a Delta Informatika Zrt. alaptőkéjének 100%-át kitevő részvénymennyiség megvásárlásáról, és egyidejűleg a Delta Informatika Zrt. a Delta Systems Kft.-be történő beolvasztásáról is.

A féléves jelentéskészítés közzétételének időpontjában a leányvállalatok Delta Systems Kft.-be történő beolvadása is befejeződött. Az egyszerűsödő cégstruktúra célja a transzparencia szélesítése, valamint a hatékony működés támogatása érdekében a szervezeti átalakítások során a szinergiák maximális kihasználása, a költséghatékonyság, javulás mellett felgyorsítja a pénzügyi jelentések készítésének folyamatát, negyedévente történő publikálását. Fentiek lehetővé teszik, hogy a társaság üzleti folyamatairól rendszeresen elemzés készüljön, elősegítve a részvényeik BÉT Standard kategóriából a BÉT Prémium kategóriába való átsorolását, és az alapkezelőkkel, mint intézményi befektetőkkel való rendszeres kommunikációt.