Az összes betakarított termény csaknem 50%-át fuvarozza az RCH vasúton, ezzel a tavalyihoz képest tovább csökken a közúti szállítás aránya, mérsékelve a kamionos környezetszennyezést és a közutak leterheltségét. A tavalyi jó termés tapasztalatai alapján a magyar gazdák a tavalyihoz hasonló termőterületen, 14 ezer hektáron vetettek cukorrépát a gyár számára.

A június végéig tartó kedvező időjárás magas termésátlagot ígért, azonban a rendkívül aszályos nyár szinte minden növény hozamát jelentős mértékben csökkentette. Így a cukorrépáét is, amelyből becslések szerint átlagosan 56-60 tonna termett hektáronként. A termény cukortartalma várhatóan átlagos lesz.

Heti 25 cukorrépavonat

A terményeket a vállalat 440 darabból álló Ea sorozatú teherkocsiflottájával fuvarozza, és a járművek kizárólag ezen forgalomnak kiszolgálására állnak rendelkezésre. Átlagosan egy ilyen szerelvény 25-28 vasúti kocsiból áll és 1300 tonna terményt továbbít. A kampány tervezett 130-135 napja alatt a társaság szerelvényei összesen több mint 150 ezer kilométert tesznek meg, és hetente átlagosan 24-25 cukorrépavonatot közlekedik majd a hazai hálózaton.

A vasúti infrastruktúrán folyó pályafelújítási munkák nehezítik a fuvarozást, különös tekintettel arra, hogy a terményt az ország egész területéről – nem ritkán akár 450 kilométer távolságról – kell Kaposvárra eljuttatni. A kampány lebonyolítása magas szintű logisztikai szervezettséget és együttműködést igényel a Rail Cargo Hungaria és a gyár szakemberei között.