A vasúti árufuvarozó vállalat 2024. január végéig összesen 450-470 ezer tonna terményt továbbít az egyetlen magyarországi cukorgyárba, mintegy 40 magyarországi feladóállomásról. Az alapanyagot vasúton az RCH fuvarozza, a termés fennmaradó mintegy 50%-a közúton jut el a gyárba.

A magyar gazdák idén a tavalyinál lényegesen nagyobb termőterületen, 14 ezer hektáron vetettek cukorrépát a gyár számára. Az augusztusig kedvező időjárás magas termésátlagot eredményezett, így a becslések szerint hektáronként átlagosan 62-65 tonna körül alakul, a termény cukortartalma várhatóan átlagos lesz.

Napi négy cukorrépavonat gördül ki

A kampány tervezett 125-130 napja alatt a társaság szerelvényei összesen több mint 150 ezer kilométert tesznek meg, és naponta átlagosan négy cukorrépavonat közlekedik majd a magyar vasúti hálózaton. Nem ritka, hogy a Rail Cargo Hungaria vonatai 450 kilométernél távolabbról is fuvaroznak terményt.

Vannak nehezítő tényezők

A tavalyi kampányidőszakhoz képest csökkent ugyan a vontatási villamosenergia ára, azonban még mindig többszöröse a korábbi évek árszintjének. Emellett a vasúti infrastruktúrán folyó számos pályafelújítási munka nehezíti és drágítja a kötöttpályás teherszállítást a közúttal szemben. A kampány lebonyolítása magas szintű logisztikai szervezettséget igényel annak érdekében, hogy a cég teljesíteni tudja a megnövekedett fuvarfeladatot.