Sokat javult a magyar gazdaság pénzügyi állapota az elmúlt időszakban. Nemcsak stabil a pénzügyi helyzet, de képes a magyar gazdaság a felzárkózásra is. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a 2018-as évben hasonló makropályára számítanak, mint amilyen tavaly volt. A gazdasági növekedés továbbra is 4 százalékos szinten lehet.

A távolabbi pályát illetően 2019-2020-ban némi lassulás következhet be a magyar gazdaság növekedésében. Főleg a 2020-as év egy komoly kihívást jelent majd a magyar gazdaság számára. Virág Barnabás szerint hasonló lesz, mint amire 2016-ban volt példa. Jelenleg ugyanis nagyon intenzív az uniós pénzek felhasználása, de az EU-költségvetési ciklus második felében már jóval kevesebb forrás áll majd rendelkezésre. A forrásfelhasználás mindenképpen csökkenni fog. Két év múlva a demográfiai tényezők is fontos szerepet játszhatnak majd az alacsonyabb gazdasági növekedésben. Egy jelentős, nyugdíj előtt álló korosztály dolgozik még jelenleg, de 2020 után tömegesen vonulnak majd vissza, és kevesebb lesz a munkaerő a magyar gazdaságban. Ezt a hatást a versenyképesség növelésével lehet majd ellensúlyozni.

Az inflációval kapcsolatban Virág Barnabás azt mondta, hogy a 3 százalékos cél elérése ugyan lassan halad, de ez nem magyar specifikus jelenség, mert egész Európában ez nehézséget okoz. Míg 2017-ben 2,4 százalékos volt az infláció, addig 2018 második felében erősödhet a fogyasztói árindex, de még így is 2,5 százalék körüli pénzromlási ütemet várnak. 2019-ben érhető el a 3 százalékos inflációs cél, hosszabb távon fenntarthatóan.

A 0,9 százalékos alapkamat tartása idén mindenképpen várható, de jövőre is maradhat a rendkívül alacsony kamatszint, ha nem ugrik meg az infláció. A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója azért megjegyezte, hogy természetesen szorosan figyelemmel követik azt, hogy mi zajlik a világban, és ha szükséges, akkor reagál majd a Monetáris Tanács.

Itt hallgathatja meg a teljes beszélgetést.

A műsor és a cikk a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány támogatásával készült.