A Fed a 2022 márciusában 0,00-0,25 százalékról indított tíz egymást követő kamatemelés után tavaly júniusban tartott először szünetet a monetáris szigorításban, legutóbb júliusban emelte a kamatot, 25 bázisponttal, szeptemberben és novemberben pedig a piaci várakozásokkal összhangban nem változtatott az irányadó dollárkamat-tartományon.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény a döntés indoklásában kiemelte, hogy a közelmúlt makrogazdasági mutatói alapján a gazdasági tevékenység stabil és megbízható ütemben bővül. A munkahelyek számának növekedése az elmúlt év eleje óta mérséklődött ugyan, de továbbra is lendületes, emellett a munkanélküliségi ráta alacsony maradt. Az infláció szintén mérséklődött az elmúlt évben, de továbbra is magasnak számít.

A monetáris politikai döntéshozó testület, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) célja hosszabb távon a maximális foglalkoztatottság és a 2 százalékos infláció elérése. Meglátásuk szerint egyensúlyba kerültek a foglalkoztatási és inflációs cél elérését fenyegető kockázatok. A gazdasági kilátások eközben eléggé bizonytalanok, a bizottság ezért továbbra is szoros figyelemmel követi az inflációs kockázatokat.

Az irányadó kamat célsávájának jövőbeni kiigazításához a Fed egyaránt figyelembe veszi az elért gazdasági teljesítményt, a kilátások alakulását, valamint a kockázatok egyensúlyban tartását.

A bizottság készen áll arra, hogy szükség szerint kiigazítsa a monetáris politika irányvonalát, ha olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a bizottság céljainak elérését. A célsáv mérséklését azonban a döntéshozó testület nem tartja helyénvalónak mindaddig, amíg meg nem győződik a 2 százalékos inflációs cél elérhetőségéről és annak tartósságáról. A Fed határozottan elkötelezte magát a 2 százalékos inflációs cél elérése mellett – szögezték le a Fed honlapján publikált dokumentumban.