Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a kamatdöntésről tartott tájékoztatóján nem részletezte az okokat, de valószínűleg a Vörös-tengeren zajló drón- és rakétatámadásokra, illetve az arra adott, a jemeni húszikat érintő amerikai és brit bombázásokra gondolt. Ezek a közel-keleti háború kiszélesedését jelző folyamatok érdemben emelték a kőolaj árát, és 2-3-szorosára növelték a tengeri szállítás költségeit, de ezek még így is elmaradnak a 2021 és ’22 közötti áraktól. Igaz, a tengeri szállítás határideje 8-10 nappal többet vesz igénybe, mivel a Kínából érkező hajók elkerülik a Vörös-tengert, és Afrika körül hajóznak. A magyar központi bank szerint mindezek ellenére folytatódik az infláció mérséklődése idehaza.

Az MNB asztalán ismét két kamatcsökkentési mérték szerepelt terítéken, de újra az alacsonyabb, 75 bázispontos vágás mellett döntöttek a Monetáris Tanács tagjai, 10 százalékra mérsékelve így az alapkamatot. Virág Barnabás a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy folytatódott a magyar gazdaság talpra állása. Az infláció tovább mérséklődött, a folyó fizetési mérleg tovább javult, növekedésnek indult a magyar GDP, csakhogy a múlt hét elején történtek óvatosságra intették őket.

A jegybank jelenlegi várakozásai szerint az infláció csökkenése 2024-ben is folytatódik majd idehaza. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginflációs mutató például tavaly szeptember óta 3 százalékon áll, ami a fogyasztói árindex stabilizálódását jelzi. Virág Barnabás szerint az EU-forrásokról született tavaly év végi megállapodás kedvező fejlemény volt. 3 milliárd euró érkezett az Uniótól az elmúlt 2 hónapban. Az utóbbi napokban újra nagyobb lett azonban a bizonytalanság az EU és a magyar kormány között. A devizakötvény-kibocsátások nemzetközi fogadtatása pozitív volt a jegybank alelnöke szerint, és az idei évre tervezett kibocsátások jelentős része ezzel már meg is valósult. Beszélt arról is Virág Barnabás, hogy idén mely tényezők befolyásolhatják a magyar gazdaság teljesítményét. Leginkább a belső fogyasztás felpörgésétől és a beruházások beindulásától várják az idei gazdasági növekedést.

Az olaj inkább drágult, a földgáz ára csökkent az elmúlt időszakban. A nagyon enyhe európai tél, a magas gáztározottsági szintekkel, a lanyhuló európai konjunktúrával egy alacsony földgázárat eredményezett. A közel-keleti konfliktus szélesedése azonban egyértelműen felfelé tolta meg a kőolaj világpiaci árát. Inflációs szempontból pozitív, hogy a kínai árindex negatív, éves alapon csökkennek a fogyasztói árak. Az MNB kamatdöntései továbbra is adatvezérelt üzemmódban történnek majd. A jegybanki tartalék tavaly év végén 41 milliárd euró volt, és az év elejére 45 milliárd euróra emelkedhet.

A Magyar Nemzeti Bank teljes sajtótájékoztatója itt tekinthető meg.