Ez év elejétől nem kell a leolvasóra várni azoknak, akik igénybe veszik az önleolvasó mobilapplikációt. Az alkalmazás használatával a megadott leolvasási időszakon belül otthonról beküldhető a gázmérő aktuális mérőállása, így az éves elszámoláshoz szükséges adatok mindig határidőre kerülnek be a társaság rendszerébe A havi mérőállás-bejelentést választó lakossági ügyfelek továbbra is az illetékes egyetemes szolgáltató, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. csatornáin tudják diktálni havi mérőóra-állásukat.

Az applikáció letöltését követően az ügyfelek könnyen és gyorsan regisztrálhatják a felhasználási helyet, melynek mérőállását szeretnék bejelenteni. A regisztráció során meg kell adni néhány, a számlán is megtalálható felhasználói adatot: a szolgáltatási szerződésen szereplő nevet, a bejelentkezéshez használt nevet és jelszót, valamint azt az e-mail címet, amire az értesítéseket kéri az ügyfél.

A felületen ezután a felhasználó számára megtalálhatóak lesznek a regisztrációhoz rendelt felhasználási helyek (POD), vagyis a felhasználási hely címe és a mérőkészülék(ek) gyártási száma. Amennyiben az ügyfél több felhasználási hellyel is rendelkezik az Opus Tigáz szolgáltatási területén, úgy a már meglévő regisztrációjához POD hozzáadással hozzá tudja kapcsolni a többi felhasználási helyét is, amelyekre szintén az applikációval kívánja elvégezni az éves mérőállás közlését.

A regisztráció után az adott leolvasási időszak kezdetén a szolgáltató értesítést küld a felhasználónak arról, hogy beküldheti az aktuális mérőállását, amennyiben a regisztráció alkalmával ezt az opció kiválasztotta. Az értesítés megérkezését követően az ügyfelek az applikáció segítségével egyszerűen rögzíthetik a mérőállásukat, ezt követően készítenek egy fotót a gázmérőről, melyen annak gyári száma és állása is jól látható.

Fotó készítése minden mérőállás rögzítésekor kötelező, kép nélkül a mérőállás nem menthető és nem küldhető el. A fotó készítése után a mentés gombbal elmenthető, majd azonnal el is küldhető a mérőállás. Az applikáción keresztül beküldött adatok a társaság munkatársai számára azonnal láthatóvá válnak, így elkerülhető, hogy az ügyfeleiket feleslegesen zavarják.

Az Opus Tigáz Önleolvasó Applikáció a Google Play áruházból tölthető le az Android, míg az App Store-ból az iOS operációs rendszerrel rendelkező mobiltelefonokra.