A legtöbben a bezártság heteiben, hónapjaiban igyekeztek a digitális térben tartani a kapcsolatot családtagjaikkal, barátaikkal. Mi sem lehet könnyebb manapság, mint egy videohívást indítani, sőt akár egy egész baráti társaságot összehívni egy virtuális találkozóra? A fiatalabb generációnak, a digitális bennszülötteknek ez nem bonyolultabb, mint levegőt venni, de az idősebb korosztályoknak már nehézséget jelenthet. Pont azoknak vesztették el egyik napról a másikra a kapcsolatot a világgal, akik a Digitális Jólét Program mentorainak a segítségével tanulgatták a számítógép használatot vagy ismerkedtek az okostelefonokkal. Bár találkozni nem lehetett, de megfeledkezni sem volt szabad azokról, akik a magány erődjébe kerültek és így jött létre a Napi száz jó szó mozgalom.

A DJP mentorai ugyan tanítgatni nem tudták az ismerőseiket, de a lehetőségekhez mérten igyekeztek támaszt nyújtani nekik a nehéz időkben. Telefonon keresték fel mentoráltjaikat és beszélgettek velük naponta néhány percet hogy senki ne azt érezze, hogy magára maradt a bajban. A bezártság és a bizonytalanság mentálisan nagyon megviseli az embert, de az emberi kapcsolatok még akkor is segítenek, ha csak telefonon keresztül lehet érintkezni.

Eddig többnyire a veszélyeztetett korcsoportra gondolhattunk, amikor a DJP és a Napi száz jó szó programokról beszéltünk, de látni kell, hogy nem csak ők igényelték a segítséget. A távoktatás a gyerekek mellett a pedagógusoknak és a szülőknek is hatalmas terhet jelentett, különösen az első időszakban. Sokaknak teljesen idegen terepen kellett boldogulniuk, egy tanórát tartani vagy látogatni az online térben kihívást jelent, ha nem tudjuk mi fán is terem egy konferenciahívás. Az alsó tagozatos gyerekektől sem elvárható, hogy tudják, hogy hogyan kell telepíteni az adott programot, amin a házi feladatot meg kell csinálni. Ráadásul ez a szülőkre is ugyan úgy igaz. A DJP mentorai pontosan ezért várták a hívásokat, hogy segíthessenek mindenkinek a távoktatásban való részvételben.

Szépen lassan tényleg legyőzhetjük a járványt. A lakosság átoltottsága egyre magasabb, a járványügyi adatok pedig egyre alacsonyabb számokat mutatnak. Az életünk fokozatosan visszatér a normál kerékvágásba, de az elmúlt év nem múlik el nyomtalanul. Rengeteg innováció és megoldás marad velünk a továbbiakban is, például a Napi száz jó szó program is. A pandémiától függetlenül sokan vannak, akik egyedül maradtak és magányosak. A DJP segíteni szeretne nekik, hiszen a bajban senkit nem szabad magára hagyni.

A Napi száz jó szó mozgalomról a Digitális Jólét Program Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Jobbágy Lászlóval Érczfalvi András beszélgetett Monitor Délután című műsorunkban. A beszélgetést itt meghallgathatják: