Bár egyre elterjedtebb kifejezés a fintech, sokan még a mai napig nincsenek teljesen tisztában a szó jelentésével. Pedig egy olyan dologról van szó, ami napról napra egyre jobban az életünk részévé válik, sőt sok esetben már elképzelhetetlen lenne nélküle a világ. A fintech a digitális pénzügyi megoldásokat jelenti, gyakorlatilag a mobiltelefonunk egy fintech eszköz, hiszen sokan már a rajta lévő applikációkon keresztül menedzselik a pénzügyeiket. Ma már a könnyen és gyorsan szavak váltak ennek a világnak a szlogenjévé, és ez még csak a kezdet, hiszen egyre kevesebb olyan dolog van, amit ne tudnánk a telefonunkon keresztül elintézni.

Az innováció és a digitalizáció segítségével egy olyan száguldó vonatra szálltunk fel, ami évről-évre egyre gyorsabban zakatol előre és sokszor nagyon nehéz tartani az újdonságokkal a lépést. Akik felvehetik a versenyt ezzel a rohamtempóval azok a fiatalok, akik a pénzügyeiket már ebben az új világban kezdik el intézni. A jövő megoldásait ők fogják használni, tehát fontos, hogy bevonjuk őket ennek a jövőnek a megtervezésébe. A Fintech Design Verseny erre ad lehetőséget. A felsőoktatásban résztvevők három kategóriában nyújthatják be pályázataikat. Az első egy kreatív, szigorúbban vett design terület, ahol chatbot, vagy applikáció felületet és arculatot tervezhetnek. A második egy service design megközelítés, aminek a lényege, hogy a fiatalok elmondhatják ötleteiket, hogy milyen szolgáltatásokkal lehetne még bővíteni a fintech világát, esetleg már meglévő megoldások összekötése vagy keverésével hozhatnak létre valami újat. A harmadik kategóriában egy érzékenyítő program kidolgozása a cél, ami igazán fiatalokkal vagy idősebbekkel ismertetheti meg a fintech megoldásokat.

A DJP természetesen a legjobb pályamunkákat becsatornázza majd a jelentős piaci szereplők irányába, például a Magyar Nemzeti Bankhoz, esetleg a Magyar Postához, hogy közös erővel lehessen egy mindenki számára kielégítőbb jövőt alkotni a fintechen belül. A versenyről további információk a Digitális Jólét Program oldalán olvashatók.

A Fintech Design Versenyről a Digitális Jólét Program Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Jobbágy Lászlóval Érczfalvi András beszélgetett Monitor Délután című műsorunkban. Az interjút itt meghallgathatják: