Még a belföldi utazások előtt is érdemes átnézetni az autóját annak, aki ritkábban használja – mondta az Opel Magyarország ügyfélszolgálati igazgatója. Idén, a koronavírus járvány miatt sokan szinte egyáltalán nem használták kocsijukat, így mindenképpen ajánlott az átvizsgálás, nehogy a várva-várt pihenést rontsa el a megbízhatatlan útitárs – hangsúlyozta Nagy Attila.

Nem lehet eleget hangsúlyozni a klíma kitisztításának, az esetlegesen elillant gáz pótlásának fontosságát. Annál is inkább, mert Nagy Attila szerint sokan csak városon kívül kapcsolják be a légkondícionálót, így az esetleges meghibásodás a mindennapok során ki sem derül. Ugyanakkor szinte nem is kényelmi, hanem inkább biztonsági felszerelésnek számít ma már a klíma az utazáskor.

Az ügyfélszolgálati igazgató szerint sajnos mindössze az autósok tizede ellenőrzi rendszeresen az olajszintet, pedig ez az autó „lelke”. Ha kevés az olaj, a nem megfelelő kenés a motor halálát is okozhatja. Ez pedig könnyen megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel. Ha nem is rendszeresen, de legalább hosszú utak előtt érdemes megnézni a nívópálcát, szükség esetén utántölteni az olajat – tette hozzá Nagy Attila.

Ezek mellett ugyanúgy fontos a hűtőfolyadék szint, illetve a megfelelő minőségű ablakmosó folyadék feltöltése is. Nagy sebességnél a szélvédőnek csapódó bogarak jelentősen ronthatják a kilátást, ezáltal veszélyes helyzetet idézhetnek elő – indokolja az Opel Magyarország ügyfélszolgálati igazgatója.

Ma már sokan indulnak útnak tetőcsomagtartóval, bicikli-, vagy éppen kajakszállítóval. Számtalan megoldás terjedt el a gyakorlatban, azonban a csomagok megfelelő rögzítése kulcskérdés – hangsúlyozza Nagy Attila. Fontos, hogy indulás előtt felelősen, józan ésszel gondolja végig a sofőr, hogy megnyugtatóan, megfelelő eszközökkel rögzítette-e a tetőre rakott rakományt.

A riporter Andor Attila.