Még mindig az Egyesült Államokban a legnagyobb az elektronikus könyvek értékesítési aránya, hiszen a teljes könyvpiac forgalmának több mint ötödét a digitális kiadványok adják. Az uniós átlag ebben a tekintetben 6-7% körül mozog, míg Magyarország jelentős lemaradást mutat, hiszen idehaza csupán a teljes könyvpiac forgalmának 1-2%-át jelenti az e-könyvek értékesítéséből származó árbevétel.

A környező országokhoz képest Magyarországon adják ki a legtöbb könyvet – számuk elérik a 10-15 ezer címet évente – azonban a teljes könyvpiacon belül az e-könyvek értékesítésének aránya az EU-átlagához képest is viszonylag alacsony. Ez a lemaradás részben a szerzőkön is múlik, pedig az e-könyvek nemcsak az olvasóknak jelentenek kényelmes megoldást, hanem maguknak az íróknak is.

„Szeretnénk bátorítani a magyar szerzőket, írótársadalmat, hogy ismerjék meg és használják az elektronikus könyvkiadás lehetőségét, hiszen a könyveket digitális formátumban a legegyszerűbb terjeszteni akár nemzetközi szinten is, és így kerülhetnek be legkönnyebben a könyvkereskedelmi piac legnagyobb hazai szereplőinek kínálatába is. Az Underground Kiadó sajátja, hogy egyedülálló szabadságot biztosít a szerzőknek, kontroll és korlátozás nélkül adjuk ki a hozzánk forduló írók könyveit" – hívta fel a figyelmet Alcser Norbert ügyvezető.

Az a csodálatos foci-EB

A kiadó gondozásában eddig már több mint 1.400 könyv jelent meg, melyek közül az egyik legnagyobb sikert a magyar futballszurkolók 2016-os EB-élményeit feldolgozó, Az utolsó szék című mű érte el. A könyvet Sztancsik Richárd és Virág Gyula szerzőpáros jegyzi.

A regény valós alapokon nyugvó története szerint kilenc sokat látott, kissé cinikus és talán kicsit megkeseredett magyar futballszurkoló 2016 júniusában elindult Franciaország felé. Életükben először, több száz mérkőzéssel a hátuk mögött végre komoly tornán szurkolhatnak a magyar válogatottnak. Elvárásaik csekélyek, de miután megfordulnak stadionokban, rendőrségen, szórakozóhelyeken, a felejthetetlen kalandok után lassan ők is az EB-láz hatása alá kerülnek.

Hazatérve pedig azt tapasztalják, hogy lassan negyedszázada bukdácsoló csapatuk minden papírformára fittyet hányva kiesőjelöltből bajnokesélyessé lépett elő. A könyv zárásként egy novellával búcsúzik a lebontott Bozsik Stadiontól, és vitriolos szatírában mutatja be a legalsóbb osztályú pontvadászatok világát.

Az Underground Kiadó év végi összesítése szerint szintén nagy népszerűségnek örvend az internetről és IT-biztonságról szóló rendhagyó mesekönyv, a Frici, Fülöp és hackerek is, illetve kiemelték a Tarr Béla 60. születésnapjára készült, és a rendező munkássága előtt tisztelgő Tarr 60 című könyvet is.