A George R. R. Martin regényei alapján készült fantasy az HBO-n futott 2011 óta, az utolsó részt több mint 19 millióan követték a premier időpontjában az Egyesült Államokban. A korábbi rekordot is a Trónok harca tartotta a csatorna életében, az utolsó előtti részt 18,4 millióan nézték. Ha az internet és streaming-szolgáltatók előtti korszakot is ide számítjuk, akkor az Egyesült Államok sorozatrekordját a MASH utolsó része tartja, amelyet 106 millióan követtek 1983-ban. A Trónok harca utolsó epizódját 150 országban lehetett egyidőben követni, a csatorna szerint a globális nézőszámokat ilyen rövid idővel a premier után nehéz megítélni.

Az utolsó évadok már nem Martin regényein alapultak, hanem a producerek teljesen önálló munkájának voltak az eredményei. Ez sokak szerint rontotta a széria színvonalát, a rajongók egy petíciót is indítottak az utolsó évad újraforgatását követelve, amit eddig 1,3 millióan írtak alá. Ha újra nem is forgatják a befejező epizódokat, folytatása mindenképp lesz a Trónok harca univerzumnak, a csatorna már tavaly megrendelt egy előzményszériát, amelynek írásában Martin is részt vett. A cselekmény évezredekkel korábban játszódik majd, mint a Trónok harca.

A széria hatására egyre több gyereket neveznek el a főhősök után, Németországban 2006 óta 365 Jon, 250 Arya, 185 Brandon és 20 Bran van egy amatőr névkutató adatai szerint. Buenos Airesben nagyjából 300 gyerek kapott 2016 óta a Trónok harcához kapcsolódó nevet, a tendencia egyre erősödik - mondta el a város anyakönyvi hivatalának vezetője. A népszerűségi lista élén a Brandon, a Khaleesi és a Daenerys áll.

A Trónok harca befejezéséről, sikeréről és utóéletéről Kiss András újságíróval Imre Lőrinc beszélgetett.