Vida Péter úgy véli, nem várható jelentősebb elbocsátási hullám. Miután a cégek egy része a koronavírus-világjárvány idején nagyobb leépítések mellett döntött, később nem tudták újra elérni a korábbi foglalkoztatási szintet. A munkaerőhiánytól való félelem most pedig arra ösztönzi a vállalatokat, hogy megtartsák a dolgozóikat.

„Magyarországon jelenleg az inflációnak és a gazdasági nehézségeknek köszönhetően a lakossági fogyasztás visszaesése tapasztalható. Ez a kiskereskedelmi szektorban foglalkoztatáscsökkenést okoz, de ez elbocsátások helyett sokkal inkább a bővítésnek a megállítását jelenti, vagy pedig azzal jár, hogy az éppen távozó dolgozók helyét nem pótolják. Vannak ugyanakkor olyan vendéglátóipari egységek, amelyek bezárnak, és kénytelenek a megszűnéssel elengedni az alkalmazottakat, de ezt nem látjuk tömegesnek a munkaerőpiacon” – részletezte a tagozati elnök.

Az interjúban szó volt arról is, hogy a gyártóiparban és az összeszerelésben pontosan ellentétes a tendencia, és  egyre több munkaerőre van szükség. Ugyanakkor a létszámbővítés várhatóan nem lesz olyan gyors ütemű, mint a tavalyi év elején.

Vida Péter arra is kitért, hogy tanulmányok szerint idén az első negyedév lehet a legkritikusabb a világgazdaság és a magyar gazdaság szempontjából is. Ezzel együtt 2023-ban globálisan a foglalkoztatottság bővülése várható. Molnár Gábor interjúja.