A hat szolgáltatási tevékenységet (hulladékgazdálkodás, kertészet, kéményseprés, köztisztaság, távfűtés, temetkezés) ellátó öt fővárosi cég (BTI, FKF, FŐKERT, FŐKÉTÜSZ, FŐTÁV) a hatékonyságnövelés és a fenntartható működés céljával egyesült 2021-ben. Az összeolvadás a városüzemeltetésben széles körben elterjedt ún. Stadtwerke modell szerint valósult meg. Ez a közszolgáltatói modell számos nyugat-európai városban, például Bécsben, Koppenhágában, Kölnben, illetve Düsseldorfban is sikeresen működik.

Míg a korábbi jogelőd társaságok 2020. évi eredménye -5,1 milliárd forint összesített veszteség volt, a Budapesti Közművek 1,8 milliárd forintos mérleg szerinti adózás utáni eredménnyel zárta a 2021. évet, ami az egyesülésből származó, összevont üzemeltetés során jelentkező szinergiáknak köszönhető.

Az FKF Köztisztasági Divízió munkatársai folyamatosan vizsgálják a közterület-fenntartás szempontjából lényeges változásokat Budapesten. A szakemberek elemzik az urbanizációs folyamatokat, a tömegközlekedésben és a közterület-használatban zajló változásokat – és ezeket a trendeket is figyelembe veszik a feladataik tervezésekor.

A koronavírussal kapcsolatos kormányzati korlátozások megszűnése számos változást hozott az utóbbi hónapokban a közterületek használatában. A turizmus felélénkülése, az irodai jelenlét, az újraéledő szabadidős tevékenységek és a nagy tömeg- és sportrendezvények eredményeként olyan helyszínekre is nagy létszámban fokozatosan visszatérnek a budapestiek, amelyek jó ideje nem, vagy kevésbé voltak kihasználva. Egyes helyszíneken új, rendkívüli hulladéktermeléssel járó közterület-használati szokások is megjelentek.

Az elmúlt hónapokban a társaság részletes szakmai elemzést végzett arról, hogy mely közterületi részekre indokolt új hulladéktároló edények kihelyezése. Az elemzések, egyeztetések és a lakosságtól érkezett észrevételek alapján a Budapesti Közművek 41 fővárosi helyszínre 150 darab új közterületi kukát helyez ki július 1-jétől folyamatosan.

A helyszínek listája megtekinthető a Budapesti Közművek honlapján. A társaság a nyári hónapokban is folyamatosan figyeli a júliustól kihelyezett szemetesek kihasználtságát Budapest többi területével együtt.

A Budapesti Közművek ugyanakkor fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a hatályos jogszabályok alapján a főváros tisztán tartása többszereplős feladat, amelyben a főváros cégei mellett az egyes kerületi önkormányzatoknak, valamint az ingatlantulajdonosoknak és a lakosságnak, továbbá a jelentős mennyiségű hulladékot termelő gazdálkodó szervezeteknek is komoly feladata, felelőssége van.