Az a cég ugyanis, amely az építkezés megkezdése előtt felméri, hogy milyen anyagok vannak a talajban, vagy milyen állapotban vannak a föld alatt húzódó vezetékek, a tervezést és a kivitelezést is egyszerűbbé, költséghatékonyabbá tudja tenni. Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a közműtérképezés, sokan ismerik fel annak üzleti és technológiai jelentőségét – tette hozzá dr. Páll Dávid Gergely geográfus, független szakértő, aki roncsolásmentes sekélygeofizikai megoldásokkal foglalkozik.

A félreértések elkerülése végett le kell szögezni, hogy a georadar használata nem egy kincskeresés. A módszer során antennák segítségével elektromágneses hullámokat vagy impulzust bocsátanak a talajba, a beágyazó üledékbe vagy a környezetbe. Rögtön már in situ terepi körülmények között lehet látni a visszaverődéseket, illetve a szakma hiperbolának nevezi ezeket a jelenségeket. Ezekből lehet következtetni arra, hogy van valami a talpunk alatt, ami nem egy homogén, hanem heterogén környezet. A módszer segítségével például gyorsan, hatékonyan megállapítható a közművek nyomvonala – részletezte a geográfus.

Különböző léptékekben lehet a radarhasználatban gondolkozni. Acélszerkezet-kutatásnál kis kézi radarokat használnak, ellenben az úthálózat- vagy közműtérképezés vontás megoldással, gépkocsihoz rögzített nagyobb antennák segítségével is történhet. Az AFMTEC üzletfejlesztési vezetője kiemelte, hogy a talajradar használata komoly üzleti előnyökkel jár. Azoknál a beruházásoknál, ahol ezt az előkészítési fázist kihagyják, és nincs radarozás, jelentős váratlan költségek is felmerülhetnek az előre nem látható problémákból eredően.

Németh Dániel hozzátette: maga a radarállomány egy vonalas állomány, ami hasonlóan a CAD modellekhez, olyan geometriai és információs adatokat tartalmaz, amiket lényegében a Building Information Modeling, vagyis BIM-rendszerben nulladik pontként még a földmunkák megkezdése előtt tudnak integrálni. A BIM elvei közé tartozik, hogy van egy központi adatmodell, amibe gyakorlatilag az összes szakág, minden egyes olyan információja, adata bekerül, ami segíti a résztvevők munkáját. A talajradar-állományok szerencsés helyzetben elsőként szoktak ezekbe a modellekbe bekerülni. További részletekért hallgassa meg Érczfalvi András interjúját!