Németh Dániellel, az AFMTEC üzletfejlesztési igazgatójával Érczfalvi András beszélgetett a „digitális svájci bicska" – a Building Information Modeling – újabb funkcióiról.

„A LIDAR szó a light detection and ranging rövidítése. A technológia viszonylag régóta jelen van a piacon. Az építőiparban több tíz éve használjuk, de az elmúlt pár évben látható a rohamos fejlődés" – emelte ki az interjúban Németh Dániel. Hozzátette: a BIM modell egy olyan digitális reprezentáció, ami tartalmazza az épület fizikai és funkcionális jellemzőit. Ebben fontos eszközök a szkennerek, amelyekkel fizikai jellemzőket tudnak felmérni.

„A szkennerek lézerimpulzusokat bocsátanak ki, ezek a mérések egy olyan adatpontfelhőt biztosítanak számunkra, ami a környező objektumok távolságát méri meg. Így létre tud jönni egy olyan milliméterpontos adatállomány, amely tartalmaz a térből minden információt. A háromdimenziós képeket, pontfelhőket speciális tervezőszoftverekbe tápláljuk, és ezekből jönnek létre azok a BIM modellek, amelyekből dolgozunk a különböző építési fázisokban" – részletezte az AFMTEC üzletfejlesztési igazgatója.

A BIM-sorozatban arról is szó volt, hogy ezek a magas dinamika tartományú képek a fényviszonyokat és a különböző környezeti színeket is nagyon élethűen adják vissza.

Az építőiparban háromlábú szkennereket használnak, amelyek gyakorlatilag 360 fokban körbefordulnak, és közben mindent megmérnek a térből. Ennek a módszernek van fotófunkciója is, ami virtuális túrák összeállítását is lehetővé teszi, de felületi hőmérsékletet is tudnak mérni. További gyakorlati részletekért hallgassa meg az interjút!