A digitális rendszer egy adott építménnyel kapcsolatos információk kezelését jelenti modern technológiák felhasználásával. Németh Dániel arról is beszélt, hogy a megoldás akár ötödével is visszavághatja az építési költségeket a tervezési hibák jelentős csökkenésének köszönhetően.

A Building Information Modelling az épületek tervezését, kivitelezését és üzemeltetését támogatja. A BIM-menedzsment pedig a folyamatok irányítását, koordinálását és megfelelő kezelését teszi lehetővé.A kivitelezés során a digitális rendszer révén lehetővé válik 3D modellek alkalmazása. Ezek tartalmazzák a folyamatok során keletkezett összes létező információt, ami fontos és hasznos lehet a résztvevőknek. Legyenek azok szerkezetről, gépészeti rendszerekről vagy beépített anyagokról szóló adatok.

„A BIM-es rendszereknek köszönhetően javul a kommunikáció, valamint a szoftveres támogatásnak is köszönhetően olyan vizsgálatokat és elemzéseket tudunk végezni, amelyek még a kivitelezés előtt számos hasznos információt tudnak nyújtani. Ezekből pedig még időben tudunk meghatározó döntéseket hozni, ami a későbbiekben a kivitelezés során állásidőt és pótmunkákat eredményez” – részletezte az üzletfejlesztési vezető. Hozzátette: az előkészítési folyamat tartalmazza a partnerek és a szakági tervezők és a résztvevők auditálását is.

Németh Dániel kiemelte: a BIM alkalmazásával egészen magas költségmegtakarítások eredményezhetőek. Iparági jelentések és tanulmányok alapján a tervezés csaknem 5-15 százalékkal kedvezőbb költségeken tud mozogni. A kivitelezésnél pedig ideális esetekben a 20 százalékot is el lehet érni a hagyományos kivitelezéssel szemben. Sőt, a BIM önmagában is egyfajta minőségellenőrzési folyamatnak számít, hiszen vegyes adatgyűjtéssel rögzíthető az adott építési fázisnak a milliméterpontos megvalósulása. Ennek részét jelentik a különböző LIDAR szkennerek és egyéb adatrögzítő megoldások, például panorámafotózás alkalmazása.

További tippekért és trendekért hallgassa meg Érczfalvi András interjúját!