A BIM nem csupán egy háromdimenziós digitális modell, hanem egy integrált menedzsmenteszköz is, amely a tervezéstől az üzemeltetésig átfogja az építési projektek teljes életciklusát. A központi adatbázisa révén az információk naprakészek és elérhetők minden résztvevő fél számára. A Monitor Délután interjúsorozatában a Building Information Modeling (BIM) újabb szegmensét vizsgáltuk meg.

A digitális modell dimenzióit tekintve az üzemeltetés a 6D-nek és a 7D-nek számít. Idesorolható az eszközgazdálkodás, a területgazdálkodás, az energetika, a karbantartás, a takarítás, valamint az ESG és a fenntarthatóság is.

Németh Dániel kifejtette: a legnagyobb megtakarítás akkor érhető el, hogyha a tervezés és a kivitelezés is BIM alapon történik. Ezt figyelembe véve az üzemeltetésnél a karbantartási költségek esetében 20-30 százalékos megtakarítás érhető el a hagyományos megoldásokhoz képest. Az energiafogyasztásban ez az arány 15-25 százalék körül van. Az üzemeltetési hatékonyságot 10-20 százalékkal javítja a BIM alapú rendszerek alkalmazása, illetve az élettartam költségek esetében is 10-20 százalék körül mozognak a megtakarítási ráták.

Míg a kivitelezésnél nagyon részletes geometriai információk, milliméterpontos falak és objektumok állnak rendelkezésünkre a BIM adatbázisban, addig az üzemeltetésnél ezek az adatok annyira nem relevánsak. Az üzemeltetés esetén két fő csoportban oszthatók a szükséges információk: a kivitelezés, illetve az üzemeltetés során létrejövő információk.

Utóbbi fontos pillérét képezi a karbantartás és javítás. Így például a karbantartási ciklusok, az adott gépészeti berendezéseknek az üzemórái is részei az adatbázisnak, ami a többi között segíthet az idő- és költséghatékony preventív karbantartás tervezésében. További részletekért hallgassa meg Érczfalvi András interjúját!