A Reggeli Monitorban Martin-Kovács Miklós külgazdasági szakújságíró ahhoz hasonlította a magánszemélyeknek juttatott pénz mértékét, mintha mindenki kapna 100 ezer Ft-ot. Nem túl sok pénz, de azért a legszükségesebbeket egy ideig lehet fedezni belőle.

Az már nagyobb segítségnek ígérkezik, hogy a kisvállalkozásoknak 367 milliárd dolláros, nagyon kedvező hitelcsomagot raknak össze. A nagyvállalatokat pedig egy 500 milliárd dolláros összegből igyekeznek életben tartani. Ez utóbbi összegről volt a nagyobb vita, mert a 2008-as pénzügyi válság idején is a nagy cégeket húzta ki a bajból az amerikai szövetségi állam, miközben sok kisvállalkozás tönkrement.

130 milliárd dollár jut egyelőre az egészségügyi pluszkiadásokra, amire a járványhelyzet kezelése miatt szükség van. A várhatóan megugró munkanélküliség kezelésére egyelőre 150 milliárd dollárt tettek félre.

A vírushelyzet miatt egyébként nemcsak az egészségügyi intézmények kapnak plusz terhelést, hanem az otthonról dolgozó alkalmazottak miatt az internetes hálózatok is. Csak a Facebook-nak 45 ezer embere végzi otthonról a munkáját. Ott a saját számítógéppark és szerverhálózat is különleges erőpróbának van kitéve.

A járvány szülte új céges tevékenységek

Van olyan vállalkozás most az Egyesült Államokban, amely a GPS-rendszer segítségével arról készít statisztikákat, hogy hol maradnak otthon az emberek, tényleg betartva az egészségügyi óvintézkedéseket, és hol nem. Az eredmény egyelőre az, hogy sok helyen szegik meg az emberek a karantén intézkedéseket. Martin-Kovács Miklós a Reggeli Monitorban azt mondta, hogy sok szakértő ezért is gondolja úgy, hogy az Egyesült Államok a járványügyi vészhelyzetnek még nagyon az elején tart. Már csak ezért sincs realitása annak, amit Donald Trump elnök a napokban mondott, hogy húsvétra szeretné újra beindítani az amerikai gazdaságot. Az egészségügyi szakértők felhorgadása után az elnök finomított is a kommunikációján, miszerint szeretné minél hamarabb újraindítani az amerikai gépezetet, de azért természetesen a járványügyi szakemberekre hallgat majd.

Közben az amerikai szervek sportközpontokat, kiállítócsarnokokat és vásárközpontokat alakítanak át arra, ha még erőteljesebb járványhelyzetet kell majd kezelniük. Martin-Kovács Miklóssal Szűcs Péter beszélgetett a Reggeli Monitorban.